Kolorowe paluszki drobiowo-warzywne

Kolorowe paluszki drobiowo-warzywne

Przed Wami przepis na kolorowe paluszki drobiowo-warzywne. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych nuggetsów, która na pewno przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Są nie tylko smaczne, ale także zdrowe, gdyż zawierają mnóstwo warzyw oraz białko z kurczaka. Ta eksplozja kolorów wprowadzi nieco radości do codziennego menu, a paluszki mogą stać się atrakcyjnym elementem lunchu czy przekąski do pracy czy szkoły. Gotowanie zgodnie z tym przepisem to także świetna zabawa, zwłaszcza gdy włączycie do tego dzieci. Spróbujcie i przekonajcie się sami!

Składniki:

  • Składniki na 8 paluszków:
  • pierś z kurczaka, około 200g
  • ziemniak fioletowy ugotowany w mundurku
  • mała czerwona cebula
  • 3 łyżki mrożonego groszku
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 żółtej papryki
  • 1 papryczka chili
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • 3 serki topione, każdy 90g
  • do panierowania:
  • mąka krupczatka
  • jajko
  • bułka tarta
  • masło klarowane do smażenia

Kolorowe paluszki drobiowo-warzywne – jak zrobić?

  1. Warzywa oraz mięso kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy, dodajemy posiekany koperek oraz serki topione. Wszystko mieszamy. Z masy formujemy paluszki. Układamy je na papierze do pieczenia lub foli spożywczej. Odkładamy na godzinę do lodówki.
  2. Paluszki panierujemy w mące, jajku, bułce tartej, ponownie w jajku i bułce tartej. Paluszki muszą być dokładnie pokryte panierką, aby podczas smażenia serek nie wyciekał.
  3. Paluszki smażymy w głębokim tłuszczu, aż panierka się zrumieni, około 7-8 minut. Po usmażeniu paluszki przekładamy na papierowy ręcznik.

Kolorowe paluszki drobiowo-warzywne – dodatkowe informacje

Serek w paluszkach od razu po usmażeniu jest bardzo gorący, więc należy odczekać 2-3 minuty przed ich podaniem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kolorowe muffinki z bitą śmietaną i kolorową posypką
Następny przepis: Kolorowe pierogi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode