Kolorowe paluszki drobiowo-warzywne
Przed Wami przepis na kolorowe paluszki drobiowo-warzywne. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych nuggetsów, która na pewno przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Są nie tylko smaczne, ale także zdrowe, gdyż zawierają mnóstwo warzyw oraz białko z kurczaka. Ta eksplozja kolorów wprowadzi nieco radości do codziennego menu, a paluszki mogą stać się atrakcyjnym elementem lunchu czy przekąski do pracy czy szkoły. Gotowanie zgodnie z tym przepisem to także świetna zabawa, zwłaszcza gdy włączycie do tego dzieci. Spróbujcie i przekonajcie się sami!
admin
Składniki:
- Składniki na 8 paluszków:
- pierś z kurczaka, około 200g
- ziemniak fioletowy ugotowany w mundurku
- mała czerwona cebula
- 3 łyżki mrożonego groszku
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/4 żółtej papryki
- 1 papryczka chili
- koperek
- sól
- pieprz
- 3 serki topione, każdy 90g
- do panierowania:
- mąka krupczatka
- jajko
- bułka tarta
- masło klarowane do smażenia
Kolorowe paluszki drobiowo-warzywne – jak zrobić?
- Warzywa oraz mięso kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy, dodajemy posiekany koperek oraz serki topione. Wszystko mieszamy. Z masy formujemy paluszki. Układamy je na papierze do pieczenia lub foli spożywczej. Odkładamy na godzinę do lodówki.
- Paluszki panierujemy w mące, jajku, bułce tartej, ponownie w jajku i bułce tartej. Paluszki muszą być dokładnie pokryte panierką, aby podczas smażenia serek nie wyciekał.
- Paluszki smażymy w głębokim tłuszczu, aż panierka się zrumieni, około 7-8 minut. Po usmażeniu paluszki przekładamy na papierowy ręcznik.
Kolorowe paluszki drobiowo-warzywne – dodatkowe informacje
Serek w paluszkach od razu po usmażeniu jest bardzo gorący, więc należy odczekać 2-3 minuty przed ich podaniem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kolorowe muffinki z bitą śmietaną i kolorową posypką
Następny przepis: Kolorowe pierogi.