Kolorowe ciasto według siostry Anastazji

Kolorowe ciasto według siostry Anastazji

Kolorowe ciasto według Siostry Anastazji to propozycja nie tylko dla miłośników słodkości, ale również dla tych, którzy cenią sobie oryginalny, radosny wygląd deserów. To kruche, trójkolorowe ciasto z pewnością przyciągnie wzrok na każdym przyjęciu, a jego smak zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dieta na chwilę pójdzie w zapomnienie przy widoku tych rozkosznych, pastelowych warstw. Sekretem ciasta jest jego skład, który skomponowany został w specyficzny, niepowtarzalny sposób. Kolorowe ciasto siostry Anastazji to idealny sposób na wprowadzenie odrobiny koloru i słodkości w nasze codzienne życie. Sprawdźcie sami, jak łatwo jest zachwycić domowników i gości deserem, który smakuje równie dobrze, jak wygląda.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    pół szklanki cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pianka z galaretką:
    1 śmietana typu „Śnieżka”
    1 galaretka truskawkowa
    250 ml gorącej wody
    200 ml zimnego mleka
  • Pianka biała:
    1 śmietana typu „Śnieżka”
    1 płaska łyżka żelatyny
    50 ml gorącej wody
    200 ml zimnego mleka
  • Dodatkowo:
    1 puszka brzoskwiń
    2 galaretki brzoskwiniowe
    750 ml gorącej wody
    30 dag delicji o pomarańczowym smaku

Kolorowe ciasto według siostry Anastazji – jak zrobić?

  1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z ubitymi jajkami. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone i studzimy.
  2. Pianka z galaretką: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy według przepisu na opakowaniu, wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy. Masę wykładamy na biszkopt.
  3. Na piankę wykładamy delicje i wstawiamy do lodówki.
  4. Pianka biała: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i lekko studzimy. Śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu, dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na delicje i wstawiamy do lodówki.
  5. Pomarańczowe galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego zastygnięcia. Brzoskwinie odsączamy dokładnie z zalewy i kroimy na mniejszą kostkę, następnie układamy je na białej piance. Całość zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Ciasto najlepiej zostawić na kilka godzin.
  6. Po tym czasie ciasto kroimy, podajemy i smacznego.

xxxx – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast śmietany ,, Śnieżki ” można na każdą piankę ubić 250 ml śmietanki kremówki 30 %.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kolorowe andruty przekładane masą śmietanową z galaretką
Następny przepis: KOLOROWE KANAPECZKI NA IMPREZĘ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode