Kołduny w rosole z rewelacyjnym ciastem na pierogi
Kto z nas nie pamięta smaku domowych pierogów przygotowywanych przez babcię? Wygrywają z industrielnymi zawsze i bezapelacyjnie. Dzisiaj proponujemy Ci jednak nieco odmienną, choć równie pyszną wersję tego dania. Nasz przepis na kołduny w rosole odwołuje się do kulinarnych tradycji Litwy, gdzie są one niezwykle popularne. Z pewnością zainteresuje Cię nasza propozycja jeśli szukasz odpowiedzi na pytanie, jak zrobić kołduny do rosołu. Tym razem skupimy się jednak nie tylko na farszu, ale przede wszystkim na ciasto na kołduny. To właśnie odpowiednie ciasto decyduje o smaku i lekkości kołdunów litewskich w rosole. Już teraz zapraszamy do kuchni.
admin
Składniki:
- Farsz mięsny
- 80 dkg mielonej wieprzowiny
- 2 duże cebule-potarte na tarce
- 5 ząbków czosnku (przeciśniętego przez praskę)
- 1 łyżka majeranku(roztartego w dłoniach)
- 1 łyżeczka soli
- pieprz-do smaku
- Ciasto na pierogi
- 500 g. mąki
- około 0,5 litra maślanki lub kefiru
Kołduny w rosole z rewelacyjnym ciastem na pierogi – jak zrobić?
-
1.
Mięso wymieszać z pozostałymi składnikami farszu, doprawić solą i pieprzem. -
2.
Składniki ciasta zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. -
3.
Wykrawać kieliszkiem małe kółeczka na które kłaść około pół łyżeczki farszu mięsnego, i zlepić (Ja robiłam je w kształcie uszek). -
4.
Pierożki gotować w rosole, po czym podawać z tymże rosołem. Rosołu w miseczce powinno być tylko tyle aby lekko pokrył kołduny.
Porady – dodatkowe informacje
Najprościej zrobić sobie wcześniej małe mięsne kuleczki i kłaść je na ciasto, wtedy łatwiej je zlepiać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kołduny litewskie ze szpikiem wołowym
Następny przepis: kolorowa babka