Koktajl Bellini truskawkowy
Bellini to włoski koktajl, który tradycyjnie łączy skruszone brzoskwinie z białym winem. Ale nasz przepis na koktajl Bellini z truskawką jest nieco odmienny, dodając kuszący, letni akcent do jednego z najpopularniejszych drinków. Truskawki wnoszą sowitą porcję słodkości, podczas gdy szampan dodaje niezbędną kwaskowatość do tego koktajlu. To idealna propozycja dla tych, którzy poszukują nowych smaków i chcą poeksperymentować z klasycznym przepisem. Ten przepis jest łatwy do wykonania i naprawdę orzeźwiający, co sprawia, że koktajl Bellini z truskawką jest doskonałym towarzyszem na letnie popołudnie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Około 1 kg – 1,2 kg truskawek
- Wino musujące białe lub szampan
- Opcjonalnie cukier puder
- Listki mięty do dekoracji
Koktajl bellini truskawkowy – jak zrobić?
- Truskawki i wino schłodzić w lodówce. Umyte truskawki, pozbawione szypułek zblendowować w wysokiej misce. Powoli dolewać wina i wymieszać. Jeśli truskawki nie były zbyt słodkie, dosłodzić do smaku i ponownie zamieszać (ja stosuję szampana półsłodkiego więc cukru już nie dodaję). Podawać w kieliszkach do martini lub szampana.
Koktajl Bellini truskawkowy – dodatkowe informacje
W wersji bezalkoholowej wino można zastąpić napojem sprite.