Kokosowy Likier Malibu
Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak zrobić likier kokosowy Malibu w domu? Przedstawiamy przepis, który pozwoli Ci cieszyć się kokosowym smakiem bez konieczności udania się do sklepu. Wykorzystasz do jego przygotowania wiórki kokosowe i spirytus, a także mleko – jeżeli tylko tego pragniesz. Przygotowany według naszych wskazówek likier będzie idealnie naśladował smak oryginalnego Malibu i z pewnością zaskoczy twoich gości swoim oryginalnym smakiem. Dlatego też, jeśli jesteś fanem tego słodkiego trunku, ten przepis jest dla Ciebie. Przygotuj swój własny, domowy likier kokosowy i ciesz się nim kiedy tylko zechcesz.
admin
Składniki:
- 200 g wiórków kokosowych (1 duża paczka lub 2 małe)
- 250 ml spirytusu (ja użyłam wódki 60%)
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
Kokosowy likier malibu – jak zrobić?
- Wiórki przesypujemy do szczelnego słoiczka, zalewamy spirytusem lub wódką, słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 7 dni nawet do 1 miesiąca. Im dłużej wiórki będą w słoiku, tym oddadzą większy aromat spirytusowi.
- Po upływie odpowiedniego czasu wiórki odsączamy np. przez ściereczkę. Łączymy razem oba mleka, dodajemy spirytus kokosowy i mieszamy. Likier przelewamy do butelki i pijemy schłodzony.
Kokosowy Likier Malibu – dodatkowe informacje
Wiórki z malibu można wykorzystać do wybranego wypieku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kokosowo - bezowe ciasteczka
Następny przepis: Kokosowy krem z bułkami do ciast i tortów