Kokosowy bez pieczenia
Częstujcie gości eleganckim, ale łatwym do przygotowania deserem – Kokosowym tortem bez pieczenia! To propozycja dla miłośników kokosu, ale nie tylko. Delikatna struktura i intensywny, egzotyczny smak, którego bazą jest kokos, sprawiają, że jest to świetna opcja na nieformalne spotkania, ale również kiedy pragniemy w swej kuchni zaproponować coś oryginalnego. Co najlepsze, stworzenie tego cudeńka nie wymaga nawet użycia piekarnika. Wypróbuj, odkrywaj nowe smaki i ciesz się chwilą. Zaskocz siebie i najbliższych tym subtelnym i niepowtarzalnym deserem. Gwarantujemy, że zniknie z talerza w mgnieniu oka!
admin
Składniki:
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- 1 szklanka cukru
- 100g wiórków kokosowych
- 1 szklanka mleka
- 2/3 kostki masła
- 1/2 puszki brzoskwiń
- galaretka brzoskwiniowa
Kokosowy tort bez pieczenia – jak zrobić?
- Przygotuj galaretkę, rozpuszczając ją w 1 1/2 szklanki wrzątku. Odstaw do stężenia.
- Odstaw łyżkę wiórków do dekoracji, a resztę wymieszaj z mlekiem i cukrem. Gotuj na bardzo małym ogniu przez około 30 minut. Wystudź.
- Utłucz masło na puch i stopniowo dodawaj masę kokosową, ciągle ucierając.
- Na dnie małej tortownicy (o średnicy 21cm) ułóż ciasno biszkopty. Wyłóż na nie krem kokosowy i udekoruj plasterkami brzoskwiń.
- Na tort wlej tężejącą galaretkę brzoskwiniową. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
- Przed podaniem udekoruj wiórkami kokosowymi.
Kokosowy bez pieczenia – dodatkowe informacje
Torcik można przygotować z dowolnymi owocami, np. truskawkami, poziomkami, borówkami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Torcik jabłkowy bez pieczenia
Następny przepis: Torcik miętowo-czekoladowy