Kokosowy bez pieczenia

Kokosowy bez pieczenia

Częstujcie gości eleganckim, ale łatwym do przygotowania deserem – Kokosowym tortem bez pieczenia! To propozycja dla miłośników kokosu, ale nie tylko. Delikatna struktura i intensywny, egzotyczny smak, którego bazą jest kokos, sprawiają, że jest to świetna opcja na nieformalne spotkania, ale również kiedy pragniemy w swej kuchni zaproponować coś oryginalnego. Co najlepsze, stworzenie tego cudeńka nie wymaga nawet użycia piekarnika. Wypróbuj, odkrywaj nowe smaki i ciesz się chwilą. Zaskocz siebie i najbliższych tym subtelnym i niepowtarzalnym deserem. Gwarantujemy, że zniknie z talerza w mgnieniu oka!

Składniki:

  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 1 szklanka cukru
  • 100g wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 kostki masła
  • 1/2 puszki brzoskwiń
  • galaretka brzoskwiniowa

Kokosowy tort bez pieczenia – jak zrobić?

  1. Przygotuj galaretkę, rozpuszczając ją w 1 1/2 szklanki wrzątku. Odstaw do stężenia.
  2. Odstaw łyżkę wiórków do dekoracji, a resztę wymieszaj z mlekiem i cukrem. Gotuj na bardzo małym ogniu przez około 30 minut. Wystudź.
  3. Utłucz masło na puch i stopniowo dodawaj masę kokosową, ciągle ucierając.
  4. Na dnie małej tortownicy (o średnicy 21cm) ułóż ciasno biszkopty. Wyłóż na nie krem kokosowy i udekoruj plasterkami brzoskwiń.
  5. Na tort wlej tężejącą galaretkę brzoskwiniową. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
  6. Przed podaniem udekoruj wiórkami kokosowymi.

Kokosowy bez pieczenia – dodatkowe informacje

Torcik można przygotować z dowolnymi owocami, np. truskawkami, poziomkami, borówkami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Torcik jabłkowy bez pieczenia
Następny przepis: Torcik miętowo-czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode