Kokosowo – bezowe ciasteczka
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na niezwykle smakowite ciasteczka bezowe z kokosem. Kruche, delikatne, z wyraźnym kokosowym smakiem i chrupiącą bezą – to połączenie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi słodkości. Te ciasteczka to prawdziwa gratka dla podniebienia, bardzo smaczne i aromatyczne. Choć przygotowanie ich może wydawać się skomplikowane, proces ten jest nieskomplikowany i nawet początkujący cukiernicy poradzą sobie z nim bez problemu. Kokosowo – bezowe ciasteczka to pyszne urozmaicenie codziennych przekąsek, które z pewnością zdobędą uznanie w oczach każdego nie tylko ze względu na wygląd, ale przede wszystkim doskonały smak.
admin
Składniki:
- 2 białka
- 10 dag cukru
- 10 dag wiórek kokosowych
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
Kokosowo – bezowe ciasteczka – jak zrobić?
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Do ubitych białek stopniowo wsypywać cukier i cukier waniliowy,ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
- Następnie wsypać wiórka kokosowe wymieszać.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia za pomocą łyżki formować okrągłe placuszki.
- Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni,do zrumienienia.Upieczone ciasteczka zostawić na blaszce do wystudzenia.
Kokosowo – bezowe ciasteczka – dodatkowe informacje
Z przepisu wyszło mi 16 sztuk.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kokosowy budyń na mleku sojowym
Następny przepis: Kokosowy Likier Malibu