Kogucik z jajka
Koguciki z jajek to prawdziwa, tradycyjna ozdoba na wielkanocnym stole. Każdej rodzinie zależy, aby ich jajka były nie tylko smaczne, ale i piękne, a delikatnie rzeźbione koguciki dodadzą uroku każdej potrawie. Wielkanocne koguciki z jajek to kreatywny, a jednocześnie proste rozwiązanie dla każdego, kto chce udekorować swoją wielkanocną ucztę w oryginalny i niebanalny sposób. Ta wykwintna przekąska może posłużyć zarówno jako ozdoba stołu, jak i pyszne danie dla całej rodziny. Wykonanie kogucików z jajek nie jest trudne i każdy może spróbować swoich sił w ich przygotowaniu.
admin
Składniki:
- 1 jajko gotowane na twardo
- kawałek kiełbasy (preferuję żywiecką)
- cienki plasterek parówki
- 2 listki sałaty
- odrobinę keczupu
- kawałek solonego paluszka
Kogucik z jajka – jak zrobić?
- Jajko lekko wystudzić, obrać i umieścić w kieliszku. Z kiełbasy wyciąć pasek i zrobić koronę (grzebyk kogutka). Z plasterka parówki wyciąć mały trójkącik (zjeść ten mały trójkącik) a z reszty parówki powstał dzióbek. Na czubku jajka zrobić kreskę (długość grzebyka) i włożyć tam grzebyk. Tak samo zrobić na przodzie jajka i wcisnąć dzióbek. Z keczupu zrobić np. rumieńce kogucikowi.
Koguciki z jajek – dodatkowe informacje
Zamiast kiełbasy można użyć rzodkiewki do zrobienia grzebyka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kogel-mogel z owocami
Następny przepis: Makaron kokardki z selerem naciowym i szynką w śmietanowym sosie