Kogucik z jajka

Kogucik z jajka

Koguciki z jajek to prawdziwa, tradycyjna ozdoba na wielkanocnym stole. Każdej rodzinie zależy, aby ich jajka były nie tylko smaczne, ale i piękne, a delikatnie rzeźbione koguciki dodadzą uroku każdej potrawie. Wielkanocne koguciki z jajek to kreatywny, a jednocześnie proste rozwiązanie dla każdego, kto chce udekorować swoją wielkanocną ucztę w oryginalny i niebanalny sposób. Ta wykwintna przekąska może posłużyć zarówno jako ozdoba stołu, jak i pyszne danie dla całej rodziny. Wykonanie kogucików z jajek nie jest trudne i każdy może spróbować swoich sił w ich przygotowaniu.

Składniki:

  • 1 jajko gotowane na twardo
  • kawałek kiełbasy (preferuję żywiecką)
  • cienki plasterek parówki
  • 2 listki sałaty
  • odrobinę keczupu
  • kawałek solonego paluszka

Kogucik z jajka – jak zrobić?

  1. Jajko lekko wystudzić, obrać i umieścić w kieliszku. Z kiełbasy wyciąć pasek i zrobić koronę (grzebyk kogutka). Z plasterka parówki wyciąć mały trójkącik (zjeść ten mały trójkącik) a z reszty parówki powstał dzióbek. Na czubku jajka zrobić kreskę (długość grzebyka) i włożyć tam grzebyk. Tak samo zrobić na przodzie jajka i wcisnąć dzióbek. Z keczupu zrobić np. rumieńce kogucikowi.

Koguciki z jajek – dodatkowe informacje

Zamiast kiełbasy można użyć rzodkiewki do zrobienia grzebyka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kogel-mogel z owocami
Następny przepis: Makaron kokardki z selerem naciowym i szynką w śmietanowym sosie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode