Knedle z czerstwego pieczywa, z serem żółtym, boczkiem i cebulką
Inspiracją do przygotowania poniższego przepisu była kuchnia austriacka, w której ogromną popularnością cieszą się kluski zwane knedlami. Nasza propozycja to knedle z czerstwego pieczywa, podane z aromatycznym towarzystwem sera żółtego, boczku i cebulki. To doskonała propozycja na danie główne lub na rozgrzewającą kolację. Receptura jest prostsza, niż mogłoby się wydawać, a efekt końcowy zachwyci. Pachnące, mięciutkie knedle austriackie z bułki to pyszne, domowe danie, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Te knedle chlebowe to doskonały pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Spróbuj przepisu i przekonaj się sam.
admin
Składniki:
- 300 gramów suchych bułek pszennych
- 300 gramów różnych gatunków sera żółtego
- 100 gramów wędzonego boczku
- 2 małe cebule
- 50 gramów masła
- 4 jajka wiejskie
- około 140 ml ciepłego mleka
- około 2 łyżki mąki pszennej
- sól do smaku (sery i boczek są słone, należy uważać)
- pieprz świeżo zmielony
- gałka muszkatołowa
- kminku mielonego (opcjonalnie, jeśli lubimy)
- pęczek natki pietruszki lub szczypiorku
- olej do smażenia
Knedle z czerstwego pieczywa, z serem żółtym, boczkiem i cebulką – jak zrobić?
-
1.
Czerstwe pieczywo siekamy nożem na drobne kawałki, najlepiej w kostkę i przekładamy do dużej miski.
Zalewamy całość gorącym mlekiem i mieszamy. Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy do niej podobnie pokrojony boczek i chwilę podsmażamy do zrumienienia. Dodajemy do reszty składników. W trakcie mieszania dodajemy roztrzepane jajka i ser żółty pokrojony w grubszą kostkę lub starty na tarle o dużych oczkach. Na koniec do misy trafiają przyprawy i posiekane zioła. Masę wyrabiamy ręcznie, bardzo dokładnie dodając odrobinę mąki. Po wyrobieniu odstawiamy na bok, aż naciągnie, na około 20 minut. -
2.
Masa na knedle będzie się kleić do rąk, dlatego formujemy je zwilżanymi wodą dłońmi. Nabieramy garść masy i formujemy kulki, które następnie lekko spłaszczamy.
Z podanej proporcji wyjdzie około 9 sztuk. -
3.
Gotowe knedle smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu, używając ręcznika papierowego. -
4.
Podajemy z gorącym rosołem wołowym lub bulionem z warzyw.
Słowa kluczowe: kluski austriackie, knedle austriackie z bułki, knedle austriackie, knedle z chleba, knedle chlebowe
Porady – dodatkowe informacje
*W zależności od pieczywa, kluski austriackie mogą przyjąć więcej lub mniej płynu, proponuję zacząć od podanej ilości.
*Masa na kluski austriackie powinna być dobrze wyrobiona, raczej gęsta. W razie konieczności można dosypać 2 łyżki bułki tartej.
* Przepis ten można wykorzystać również do knedli gotowanych. Wtedy już ich nie spłaszczamy. Gotujemy w osolonej wodzie lub na wywarze jarzynowym, na bardzo wolnym ogniu-tak jak gotuje się rosół.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Knedle bezglutenowe z wiśniami
Następny przepis: Knedle twarogowe do mrożenia