Knedle twarogowe z jagodą leśną z maślaną okrasą
Domowe knedle twarogowe z jagodą leśną z maślaną okrasą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ten tradycyjny przepis jest pełen smaków i aromatów, które przeniosą Cię myślami do kuchni naszych babć. Połączenie lekko kwaskowych jagód leśnych, delikatnego twarogu i sosu maślanego tworzy niepowtarzalny i nieodparcie delikatny smak. Ten przepis na knedle z twarogiem i jagodami jest doskonały na letni obiad czy kolację. Zarówno dorośli, jak i dzieci z pewnością polubią te przepyszne i pożywne danie. Choć nie jest to najprostsze do przygotowania, z pewnością warto poświęcić czas na stworzenie takiego kulinarne dzieła sztuki.
admin
Składniki:
- Ciasto :
- 250 g mielonego sera białego
- 250 g mąki pszennej+do podsypania
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- szczypta soli
- Dodatkowo :
- 12 płaskich łyżek jagód leśnych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 łyżka środka żelującego do konfitur
- osolony wrzątek z dodatkiem soli
- Okrasa :
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżki bułki tartej
- ok . 100 ml . likieru – u mnie słony karmel
Knedle twarogowe z jagodą leśną z maślaną okrasą – jak zrobić?
-
1.
Jagody posypuję cukrem, cukrem z wanilią, środkiem żelującym, mieszam, doprowadzam do zagotowania, gotuję 2 minuty, studzę. -
2.
Składniki ciasta zagniatam, podsypuję mąką, robię dwa wałeczki, dziele na 12 części, formuję placuszki. Na każdy placuszek nakładam farsz jagodowy, zlepiam kule. Knedle gotuję 3-4 minuty od wypłynięcia, wyjmuję łyżką cedzakową na talerze. -
3.
Masło roztapiam, dodaję cukier i bułkę tartą, mieszam, rumienię, dodaję likier, mieszam. Okrasą polewam knedle, podaję 🙂
xxxx – dodatkowe informacje
Knedle twarogowe z jagodą leśną z maślaną okrasą
Knedle możemy podsmażyć na masełku, też smakują wybornie 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Knedle twarogowe do mrożenia
Następny przepis: Knedle z czerstwych bułek