Knedle twarogowe do mrożenia
Przygotowujesz się na zimowe miesiące i szukasz przepisu, który świetnie sprawdzi się do mrożenia? Doskonale trafiłeś! Przedstawiamy Ci przepis na knedle twarogowe, które idealnie nadają się do mrożenia. Te tradycyjne polskie pierogi wypełnione są delikatnym, słodkim nadzieniem ze świeżych śliwek, które doskonale kontrastuje z kremową konsystencją ciasta z twarogu. Niezależnie od pory roku, dzięki zamrażaniu, będziesz mógł cieszyć się smakiem świeżych śliwek zachowanych w tych pysznych knedlach. Już teraz odkryj, jak łatwo zamrozić knedle ze śliwkami, a potem cieszyć się nimi kiedy tylko nadchodzi ochota na coś słodkiego i domowego!
admin
Składniki:
- Ciasto twarogowe:
- 500 g twarogu tłustego
- 10 łyżek mąki pszennej + do oprószenia
- 7 łyżek kaszy mannej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
- 3 łyżki margaryny
- 2 żółtka
- 1 jajko
- Nadzienie malinowe:
- 280 g malin
- 1 opakowanie kisielu truskawkowego bez cukru (na 1/2 L wody)
- 7 łyżeczek cukru
Knedle twarogowe do mrożenia – jak zrobić?
- Na ciasto twarogowe margarynę rozpuścić, utrzeć z twarogiem, żółtkami i jajkiem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Masę włożyć do lodówki na minimum 30 min.
- Maliny rozgnieść widelcem, dodać cukier i kisiel. Mieszając, zagotować (masa będzie gęsta). Ostudzić.
- Nabierać porcje ciasta, w dłoni formować placek – nadziewać malinami i dokładnie zlepiać (podobnie jak pierogi). Dłońmi oprószonymi mąką z ciasta toczyć kule.
- Kluski włożyć do zamrażalnika w taki sposób, by się nie stykały. Po kilku godzinach przełożyć do pojemników lub woreczków – kluski już mogą się stykać. Do konsumpcji – zamrożone kluski wrzucać na lekko osolony wrzątek z dodatkiem 1 – 2 łyżek oleju i gotować 5 – 7 min od wypłynięcia na powierzchnię.
Słowa kluczowe: jak zamrozić knedle ze śliwkami
Knedle twarogowe do mrożenia – dodatkowe informacje
Z podanych składników wychodzi 20 klusek. Knedle ze śliwkami można przechowywać w zamrażalniku przez 3 miesiące.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Knedle z czerstwego pieczywa, z serem żółtym, boczkiem i cebulką
Następny przepis: Knedle twarogowe z jagodą leśną z maślaną okrasą