Knedle na ostro
Podążając za ostrych smaków miłośników, prezentujemy przepis na niezapomniane knedle na ostro. Ta unikalna wersja tradycyjnego dania pochodzącego z Europy Wschodniej z pewnością zaskoczy i zachwyci w równym stopniu. Knedle, zwykle kojarzone z mięsem, owoce lub słodkie nadziewane potrawy, otrzymują zupełnie nowe, pikantne oblicze. Jest to ideał dla tych, którzy chcą dodać odrobinę ostrości do swojej kuchni i odkryć knedle z zupełnie innej perspektywy. Niech ten przepis stanie się inspiracją do twórczego podejścia do klasycznych potraw i smacznego doświadczenia, które pozostawi na długo w pamięci.
admin
Składniki:
- Na ciasto:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1,2 łyżki masła
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- sól do smaku
- Farsz:
- dowolne mięso mielone
- cebula
- czosnek
- przyprawy
- Okrasa:
- cebula
- boczek
- skwarki
Knedle na ostro – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę na gładkie piure, dodać masło, żółtka i jako, kaszę oraz sól. Wszystko wymieszać na gładką masę. Następnie dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto.
- Mój farsz to kiełbasa starta na tarce o drobnych oczkach podsmażona z posiekaną cebulą i czosnkiem. Doprawiona pieprzem, solą i przyprawą do gyrosa oraz odrobiną imbiru (moja rodzina lubi takie smaki). Nadzienie można zrobić wg uznania. Okrasa: w rondelku podsmażyć boczek i cebulkę, dodać skwarki (ja użyłam mrożonych).
- Na stolnicy z ciasta formować walce i wykrawać z nich krążki. Na środek każdego krążka nałożyć farsz i zawinąć w zgrabne kulki. Knedle gotować przez ok 15 min na średnim „ogniu”.
- Po wyjęciu okrasić.
Słowa kluczowe: knedlach
Knedle na ostro – dodatkowe informacje
Ciasto na knedle wg zamieszczonego przepisu jest uniwersalne, można go stosować również do knedli na słodko z owocami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: KNEDLE A'LA MAKŁOWICZ
Następny przepis: Knedle bezglutenowe z wiśniami