KNEDLE A’LA MAKŁOWICZ
Podróżujemy w kulinarną wyprawę do krainy Roberta Makłowicza, mistrza smakołyków z różnych stron świata. Ten przepis na pierogi zwane knedle jest na tyle proste, że nie będzie problemem nawet dla początkujących kucharzy. Inspiracje do stworzenia tej potrawy pochodzą z podróży po krajach bałkańskich. Wspaniałe połączenie delikatnego ciasta, niespodziewanych składników w farszu, a także specjalnych przypraw tworzą niepowtarzalne doznanie smakowe. Smak knedli a’la Makłowicz może przypominać chili con carne czy falafel, jednak ma swój unikalny charakter. Odkryjcie to sami, próbując przepisu w swojej kuchni!
admin
Składniki:
- 100 gram szynki tyrolskiej
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 200 gram czerstwego pieczywa przennego
- 3 jaja
- 200 ml mleka
- 4-5 łyżek mąki
- pęczek natki pietruszki
- pęczek szczypiorku
- szczypta suszonego majeranku
1. Do miski włożyć pokrojone w kostkę pieczywo. Na patelni roztopić masło i dodać posiekaną cebulę – zeszklić. Dodać całość do pieczywa. Potem dodać jajka, rozkłócone z mlekiem, wymieszać i odstawić na 30 min. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę, majeranek, posiekaną pietruszkę i szczypiorek, mąkę – doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać dłońmi i formować knedle. Gotować w osolonym wrzątku ok. 15 min.
KNEDLE A’LA MAKŁOWICZ – dodatkowe informacje
Podawać np. z kapustą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami
Następny przepis: Knedle na ostro