Kluski śląskie Najłatwiejszy przepis
Przyrządzanie klusek śląskich nie musi być trudne! Ten prosty przepis, zrozumiały nawet dla początkujących kucharzy, pozwoli ci na stworzenie tradycyjnych kluseczek śląskich bez większego trudu. Wszystko dzięki jasnym wskazówkom dotyczącym czasu gotowania klusek, który jest kluczowym elementem przepisu. Kluski Śląskie to prawdziwa klasyka polskiego stołu, idealna jako dodatek do wielu dań, jak gulasz czy potrawy z sosem. Oto najłatwiejszy przepis, który pomoże Ci odkryć jak przyrządzać kluski śląskie krok po kroku i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.
admin
Składniki:
- Ziemniaki gotowane 1 kg (wystarczy na około 3 osoby)
- Mąka ziemniaczana (1/4 szklanki)
Prosty przepis na kluski śląskie
- Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem, przekładamy do miski. Łyżką wyrównujemy powierzchnię.
- Wyjmujemy 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Wkładamy z powrotem wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagniatamy ciasto.
- Potem formujemy kuleczki, które splaszczamy i robimy w nich dołeczek.
- Gotujemy w garnku wodę z odrobiną soli i wrzucamy kluski śląskie na wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy 2-3 minuty i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej na talerz.
Kluski śląskie – dodatkowe informacje
Gotowe kluski śląskie podajemy np. z gulaszem lub ulubionym sosem, mięsem i surówką 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kluski śląskie - 4 rady jak zrobić je dobrze
Następny przepis: Kluski śląskie z truskawkami