Kluski śląskie - 4 rady jak zrobić je dobrze

Kluski śląskie – 4 rady jak zrobić je dobrze

Odkryj tajniki robienia autentycznych, domowych klusek śląskich, które z pewnością zadowolą zmysły i poruszą serca wszystkich miłośników tradycyjnej polskiej kuchni. Podziel się tym niezwykłym kulinarnym doświadczeniem z rodziną i przyjaciółmi. Przepis jest prosty, jednak skrywa w sobie kilka tajemnic, które mogą wydawać się skomplikowane dla nowicjuszy. Uzbrojeni w nasze cztery kluczowe rady, odkryjecie jak zrobić dobre kluski śląskie, które będą smakować na zawsze. Są one idealnym dodatkiem do tradycyjnych potraw, jak pieczeń czy gulasz, ale świetnie smakują również same, podane z masłem i bułką tartą. Czekają na Ciebie prawdziwe smaki Śląska!

Składniki:

  • – ugotowane i posolone ziemniaki
  • – mąka ziemniaczana
  • – jajko
  • – masło
  • – kurkuma

Kluski śląskie – 4 rady jak zrobić je dobrze – jak zrobić?

  1. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę i podziel na 4 części. Jedną część odstaw na bok.
  2. Na miejsce odstawionych ziemniaków, dodaj mąkę ziemniaczaną. Taką samą ilość jaką odstawiłaś ziemniaki. Możesz na początek nasypać mniej, aby nie przesadzić. Dodaj jajka i połącz wszystkie składniki ze sobą.
  3. Połączone ciasto, podziel na mniejsze części i uformuj „węża”, następnie pokrój go na mniejsze kawałki i z małych kawałków uformuj kluski kulając je w dłoniach. Odstaw na stolnicy podsypaną mąką. Kluski śląskie gotuj w osolonej wodzie. Ja kluski sprawdzam wyciągając jedną i krojąc ją na pół.

Słowa kluczowe: domowe kluski śląskie, jak zrobić dobre kluski śląskie

Kluski śląskie – dodatkowe informacje

Zasada nr 1: Zwróć uwagę jakie ziemniak wybierasz. Nie zostawiaj ich do wystygnięcia, dobrze będzie jak będą lekko ciepłe.

Zasada nr 2: Do wodnistych ziemniaków, dodaj same żółtko, do bardziej mącznych – suchych jajko i masło.

Zasada nr 3: Jajko – ilość jajka zależy od rodzaju ziemniaków.

Zasada nr 4: Kurkuma – dodaję ją wtedy, kiedy moje ziemniaki są blade – białe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kluski ruskie – Pomysł na tani piątkowy obiad.
Następny przepis: Kluski śląskie Najłatwiejszy przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode