kluski na parze z farszem
Zapraszamy do odkrycia niezwykle smakowitego przepisu na kluski na parze z farszem. Poznaj sekrety tej popularnej i uniwersalnej potrawy, doskonałej jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych. Kluski na parze, znane także jako parowce z nadzieniem, dzięki swojej lekkości i uniwersalności idealnie komponują się z różnymi dodatkami, a także sprawdzają się w roli głównego dania. Jeśli zastanawiasz się, z czym podawać pyzy drożdżowe lub jak przyrządzić kluski na parze w piekarniku, ten przepis na kluski na parze z nadzieniem na pewno przypadnie Ci do gustu!
admin
Składniki:
- Farsz na 12 klusek:
- 1 świeży brokuł
- 1 puszka kukurydzy
- 0,5 kg pieczarek
- 1 mała cebula
- 2 piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- żółty ser
- 12 gotowych klusek na parze
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Kluski na parze z farszem – jak zrobić?
- Kurczaka i pieczarki razem z cebulą pokroić w kostkę i podsmażyć każde osobno. Przełożyć do dużego rondla dodać resztę składników pokrojonych w kostkę i wszystko podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
- Surowe kluski – ściąć im czubki, wydrążyć środek. Nałożyć do środka farsz i włożyć do piekarnika na 10 minut na około 180 stopni.
- Wyjąć, posypać startym żółtym serem po wierzchu i ponownie włożyć do piekarnika do czasu rozpuszczenia się sera.
- Można podawać z sosem czosnkowym lub pomidorowym.
Smacznego!
Porady – kluski na parze z farszem – dodatkowe informacje
Po przygotowaniu parowców z nadzieniem najlepiej od razu włożyć je do piekarnika i podawać ciepłe, aby kluski nie obsuszyły się. Pyzy drożdżowe z czym podawać?
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kluski łyżką kładzione (ze słoninką i białym serem)
Następny przepis: Kluski na parze z czekoladą