kluski na parze z farszem
Zapraszamy do odkrycia niezwykle smakowitego przepisu na kluski na parze z farszem. Poznaj sekrety tej popularnej i uniwersalnej potrawy, doskonałej jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych. Kluski na parze, znane także jako parowce z nadzieniem, dzięki swojej lekkości i uniwersalności idealnie komponują się z różnymi dodatkami, a także sprawdzają się w roli głównego dania. Jeśli zastanawiasz się, z czym podawać pyzy drożdżowe lub jak przyrządzić kluski na parze w piekarniku, ten przepis na kluski na parze z nadzieniem na pewno przypadnie Ci do gustu!
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- Farsz na 12 klusek:
 - 1 świeży brokuł
 - 1 puszka kukurydzy
 - 0,5 kg pieczarek
 - 1 mała cebula
 - 2 piersi z kurczaka
 - 1 czerwona papryka
 - żółty ser
 - 12 gotowych klusek na parze
 - olej do smażenia
 - sól, pieprz
 
Kluski na parze z farszem – jak zrobić?
- Kurczaka i pieczarki razem z cebulą pokroić w kostkę i podsmażyć każde osobno. Przełożyć do dużego rondla dodać resztę składników pokrojonych w kostkę i wszystko podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
 - Surowe kluski – ściąć im czubki, wydrążyć środek. Nałożyć do środka farsz i włożyć do piekarnika na 10 minut na około 180 stopni.
 - Wyjąć, posypać startym żółtym serem po wierzchu i ponownie włożyć do piekarnika do czasu rozpuszczenia się sera.
 - Można podawać z sosem czosnkowym lub pomidorowym.
 
Smacznego!
Porady – kluski na parze z farszem – dodatkowe informacje
Po przygotowaniu parowców z nadzieniem najlepiej od razu włożyć je do piekarnika i podawać ciepłe, aby kluski nie obsuszyły się. Pyzy drożdżowe z czym podawać?
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kluski łyżką kładzione (ze słoninką i białym serem)
Następny przepis: Kluski na parze z czekoladą
