kluski na parze z farszem

kluski na parze z farszem

Zapraszamy do odkrycia niezwykle smakowitego przepisu na kluski na parze z farszem. Poznaj sekrety tej popularnej i uniwersalnej potrawy, doskonałej jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych. Kluski na parze, znane także jako parowce z nadzieniem, dzięki swojej lekkości i uniwersalności idealnie komponują się z różnymi dodatkami, a także sprawdzają się w roli głównego dania. Jeśli zastanawiasz się, z czym podawać pyzy drożdżowe lub jak przyrządzić kluski na parze w piekarniku, ten przepis na kluski na parze z nadzieniem na pewno przypadnie Ci do gustu!

Składniki:

  • Farsz na 12 klusek:
  • 1 świeży brokuł
  • 1 puszka kukurydzy
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • żółty ser
  • 12 gotowych klusek na parze
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Kluski na parze z farszem – jak zrobić?

  1. Kurczaka i pieczarki razem z cebulą pokroić w kostkę i podsmażyć każde osobno. Przełożyć do dużego rondla dodać resztę składników pokrojonych w kostkę i wszystko podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Surowe kluski – ściąć im czubki, wydrążyć środek. Nałożyć do środka farsz i włożyć do piekarnika na 10 minut na około 180 stopni.
  3. Wyjąć, posypać startym żółtym serem po wierzchu i ponownie włożyć do piekarnika do czasu rozpuszczenia się sera.
  4. Można podawać z sosem czosnkowym lub pomidorowym.

Smacznego!

Porady – kluski na parze z farszem – dodatkowe informacje

Po przygotowaniu parowców z nadzieniem najlepiej od razu włożyć je do piekarnika i podawać ciepłe, aby kluski nie obsuszyły się. Pyzy drożdżowe z czym podawać?


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kluski łyżką kładzione (ze słoninką i białym serem)
Następny przepis: Kluski na parze z czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode