Kluski na parze (pampuchy) z sosem jagodowym i truskawkami
Składniki:
- Kluski (na około 12-14 sztuk):
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki stopionego masła
- 2 małe jajka
- szczypta soli
- Sos jagodowy:
- 300 ml naturalnego jogurtu greckiego
- 150 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki jagód (mogą być mrożone)
- Dodatkowo:
- 250 g truskawek
Kluski na parze (pampuchy) z sosem jagodowym i truskawkami – jak zrobić?
- Kluski na parze:
- Sos:
Do naczynia wlać ciepłe (ale nie gorące) mleko. Dodać cukier i łyżkę mąki. Dodać pokruszone drożdże. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 10-15 minut. Mąkę przesiać do miski dodać sól i rozkłócone jajka. Wlać podrośnięte drożdże i zagniatać ciasto. W tracie zagniatania dodać stopione masło. W razie potrzeby podsypać mąką. Wyrobić luźne elastyczne ciasto, miskę przykryć ścierką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut. Ciasto powinno podwoić objętość. Podrośnięte ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, delikatnie rozciągnąć i za pomocą szklanki wykrawać koła. Każde koło formować w kulkę i układać w parowarze (lub w garnku wyłożonym gazą lub nakładką do parowania) zlepieniem do dołu. Parować około 10-15 minut.
Jagody rozgnieść widelcem. Dodać jogurt, śmietanę i cukier puder. Dokładnie wymieszać.
Kluski na parze podawać z sosem jagodowym i pokrojonymi na kawałki truskawkami.
xxxx – dodatkowe informacje
Aby ułatwić sobie pracę, ciasto można zagnieść również w robocie. Dla wzbogacenia smaku do sosu można dodać miąższ z wanilii lub cynamon, a w wersji dla dorosłych łyżeczkę ekstraktu z wanilii.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kluski leniwe na serze z okrasą z szynki i cebulki
Następny przepis: Kluski na parze Parowańce,Pampuchy z Sosem Truskawkowym