Kluski łyżką kładzione (ze słoninką i białym serem)
Kluski łyżką kładzione ze słoninką i białym serem to klasyczne danie kuchni polskiej, które przywodzi na myśl smaki dzieciństwa i domowego obiadu spędzanego w rodzinnym gronie. To kawałek polskiej tradycji, przytulności i ciepła zamkniętych w kulinarnej postaci. Kluski kładzione z serem są niezwykle proste do przyrządzenia i w swojej najprostszej formie wymagają jedynie połączenia kilku podstawowych składników. Te specyficzne kluski, różniące się od popularnych klusek śląskich, są delikatne, aksamitne i doskonale dopasowują się do dodatków takich jak słonina czy biały ser. To połączenie smaków, które można podać jako samodzielne danie, bądź jako dodatek do zupy.
admin
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- sól
Kluski łyżką kładzione (ze słoninką i białym serem) – jak zrobić?
- Jajka rozkłócam z mlekiem. Dodaję mąkę i mieszam na jednolitą masę. Ciasto musi być gęste, ale na tyle rzadkie by się jeszcze ciągnęło z łyżki. Kiedy już je wyrobię, zagotowuję wodę, dodaję do wody soli i na wrzątek wykładam łyżką ciasto. Łyżkę moczę we wrzątku, żeby ciasto do niej nie przywierało. Ciasta nabieram na 1/4 części łyżki. Gotuję je jeszcze ok 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągam łyżką cedzakową i jeszcze gorące serwuję na stół.
Słowa kluczowe: kluski kładzione z serem białym, kluski lane z serem, kluski łyżką kładzione z serem, kluski kładzione z serem
Kluski łyżką kładzione (ze słoninką i białym serem) – dodatkowe informacje
* pasują do sosu grzybowego czy pieczeniowego * kluski puchną kiedy już są ugotowane * z tych składników wychodzi porcja dla 4 osób
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kluski na parze Parowańce,Pampuchy z Sosem Truskawkowym
Następny przepis: kluski na parze z farszem