Kluski kładzione z gulaszem na wieprzowinie z pieczarkami i warzywami

Kluski kładzione z gulaszem na wieprzowinie z pieczarkami i warzywami

Przygotuj się na kuszącą przygodę kulinarną z tym przepisem na kluski kładzione z gulaszem na wieprzowinie z pieczarkami i warzywami. Ten wielowarstwowy, aromatyczny gulasz łączy miękkość wieprzowiny z soczystością pieczarek i świeżością dodatkowych warzyw. Na dole znajdziemy cudownie puchate kluski, które doskonale komponują się z gęstym sosem. Było to tradycyjne danie naszych babć, które zawsze cieszyło się dużą popularnością na rodzinnych obiadach. Teraz też może zagościć na Twoim stole. Te kluski do gulaszu są lekkie i sycące, co czyni je idealnym rozwiązaniem na zimowe obiady lub dla tych, którzy poszukują pożywnych, domowych dań.

Składniki:

  • Kluski:
    3 szklanki mąki pszennej
    3 jajka
    3/4 szklanki mleka
    2 szczypty soli
  • Gulasz:
    5 plastrów schabu wieprzowego surowego
    około 4-5 łyżek oleju
    2 listki laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    1 cukinia mała – około 20 cm długości
    1 czerwona papryka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    6 średnich pieczarek
    700 ml przecieru pomidorowego
    1 szklanki wody
    2 szczypty przyprawy Harissa
    1 łyżka przyprawy do mięs
    1 łyżeczka czubrycy zielonej
    sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
    osolony wrzątek z dodatkiem oleju
    zielenina do posypania – u mnie bazylia

Kluski kładzione z gulaszem na wieprzowinie z pieczarkami i warzywami – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Do mąki dodaję mleko, jajka, sól, miksuję na jednolitą masę. Łyżkę maczam we wrzątku, nabieram łyżką porcje ciasta i wrzucam na wrzącą wodę, od czasu do czasu mieszam by kluski nie przywarły do dna i nie posklejały się. Kluski doprowadzam do zagotowania i gotuję około 2 minuty, wylewam na cedzak, odsączam.
  2. Na oleju szklę pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w kostkę, osypane przyprawą do mięs mięso, podsmażam na rumiano, dodaję pokrojone w pół plasterki pieczarki, podsmażam, dodaję listki laurowe, ziele angielskie, podlewam wodą, duszę około 20 minut. Dodaję pokrojoną w paseczki paprykę, mieszam, duszę około 5 minut, dodaję pokrojoną w pół plasterki cukinię, mieszam, duszę około 2 – 3 minuty. Do całości dodaję przecier pomidorowy, doprawiam harissą, czubrycą, solą i pieprzem, chwilę duszę. Gulasz podaję z kluseczkami, osypuję zieleniną.

Słowa kluczowe: kluski do gulaszu, kluseczki do gulaszu

xxxx – dodatkowe informacje

Gulasz możemy podać z pieczywem czy ugotowaną dowolną kaszą na sypko. Kluski do gulaszu doskonale smakują z pomidorową czy zupą grzybową, a także podsmażane na masełku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kluski gryczane - bezglutenowe
Następny przepis: Kluski leniwe na bazie z ziemniaków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode