Kluski kładzione z gulaszem na wieprzowinie z pieczarkami i warzywami
Przygotuj się na kuszącą przygodę kulinarną z tym przepisem na kluski kładzione z gulaszem na wieprzowinie z pieczarkami i warzywami. Ten wielowarstwowy, aromatyczny gulasz łączy miękkość wieprzowiny z soczystością pieczarek i świeżością dodatkowych warzyw. Na dole znajdziemy cudownie puchate kluski, które doskonale komponują się z gęstym sosem. Było to tradycyjne danie naszych babć, które zawsze cieszyło się dużą popularnością na rodzinnych obiadach. Teraz też może zagościć na Twoim stole. Te kluski do gulaszu są lekkie i sycące, co czyni je idealnym rozwiązaniem na zimowe obiady lub dla tych, którzy poszukują pożywnych, domowych dań.
admin
Składniki:
- Kluski:
3 szklanki mąki pszennej
3 jajka
3/4 szklanki mleka
2 szczypty soli - Gulasz:
5 plastrów schabu wieprzowego surowego
około 4-5 łyżek oleju
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 cukinia mała – około 20 cm długości
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
6 średnich pieczarek
700 ml przecieru pomidorowego
1 szklanki wody
2 szczypty przyprawy Harissa
1 łyżka przyprawy do mięs
1 łyżeczka czubrycy zielonej
sól i pieprz do smaku - Dodatkowo:
osolony wrzątek z dodatkiem oleju
zielenina do posypania – u mnie bazylia
Kluski kładzione z gulaszem na wieprzowinie z pieczarkami i warzywami – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Do mąki dodaję mleko, jajka, sól, miksuję na jednolitą masę. Łyżkę maczam we wrzątku, nabieram łyżką porcje ciasta i wrzucam na wrzącą wodę, od czasu do czasu mieszam by kluski nie przywarły do dna i nie posklejały się. Kluski doprowadzam do zagotowania i gotuję około 2 minuty, wylewam na cedzak, odsączam.
- Na oleju szklę pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w kostkę, osypane przyprawą do mięs mięso, podsmażam na rumiano, dodaję pokrojone w pół plasterki pieczarki, podsmażam, dodaję listki laurowe, ziele angielskie, podlewam wodą, duszę około 20 minut. Dodaję pokrojoną w paseczki paprykę, mieszam, duszę około 5 minut, dodaję pokrojoną w pół plasterki cukinię, mieszam, duszę około 2 – 3 minuty. Do całości dodaję przecier pomidorowy, doprawiam harissą, czubrycą, solą i pieprzem, chwilę duszę. Gulasz podaję z kluseczkami, osypuję zieleniną.
Słowa kluczowe: kluski do gulaszu, kluseczki do gulaszu
xxxx – dodatkowe informacje
Gulasz możemy podać z pieczywem czy ugotowaną dowolną kaszą na sypko. Kluski do gulaszu doskonale smakują z pomidorową czy zupą grzybową, a także podsmażane na masełku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kluski gryczane - bezglutenowe
Następny przepis: Kluski leniwe na bazie z ziemniaków