Kluski gryczane - bezglutenowe

Kluski gryczane – bezglutenowe

Zachęcamy do wypróbowania przepisu na kluski gryczane, które stanowią pyszne i zdrowe urozmaicenie codziennych posiłków. Nie zawierają glutenu, więc mogą być spożywane także przez osoby z nietolerancjami pokarmowymi. Są delikatne, miękkie, a jednocześnie sycące. Wyrabia się je z mąki gryczanej, co nadaje im nieco orzechowego smaku. Kluski gryczane są gotowane na parze, co podkreśla ich naturalny aromat. Dobrze komponują się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami, co sprawia, że mogą stanowić bazę do wielu różnorodnych dań.

Składniki:

  • 300 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 3/4 płaskiej łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • 400 ml gorącej wody
  • mąka ziemniaczana do podsypywania
  • sól i 2 łyżki oleju do gotowania klusek

Kluski gryczane – bezglutenowe – jak zrobić?

  1. Mąkę gryczaną i ziemniaczaną mieszamy z solą. Wlewamy wodę z olejem, mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto. Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Kuleczki spłaszczamy widelcem „umoczonym” w mące ziemniaczanej, odciskając „wzorek”. Kluski gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju 3-4 minuty od wypłynięcia. Podajemy z dowolnym sosem lub ze zrumienioną cebulką.

Kluski gryczane – dodatkowe informacje

Kluski gryczane można uformować podobnie jak kopytka – uformować wałek z ciasta, spłaszczyć go i pokroić ukośnie na nieduże kawałki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: kluski gotowane na parze z malinami
Następny przepis: Kluski kładzione z gulaszem na wieprzowinie z pieczarkami i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode