Kluski gryczane – bezglutenowe
Zachęcamy do wypróbowania przepisu na kluski gryczane, które stanowią pyszne i zdrowe urozmaicenie codziennych posiłków. Nie zawierają glutenu, więc mogą być spożywane także przez osoby z nietolerancjami pokarmowymi. Są delikatne, miękkie, a jednocześnie sycące. Wyrabia się je z mąki gryczanej, co nadaje im nieco orzechowego smaku. Kluski gryczane są gotowane na parze, co podkreśla ich naturalny aromat. Dobrze komponują się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami, co sprawia, że mogą stanowić bazę do wielu różnorodnych dań.
admin
Składniki:
- 300 g mąki gryczanej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 3/4 płaskiej łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
- 400 ml gorącej wody
- mąka ziemniaczana do podsypywania
- sól i 2 łyżki oleju do gotowania klusek
Kluski gryczane – bezglutenowe – jak zrobić?
- Mąkę gryczaną i ziemniaczaną mieszamy z solą. Wlewamy wodę z olejem, mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto. Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Kuleczki spłaszczamy widelcem „umoczonym” w mące ziemniaczanej, odciskając „wzorek”. Kluski gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju 3-4 minuty od wypłynięcia. Podajemy z dowolnym sosem lub ze zrumienioną cebulką.
Kluski gryczane – dodatkowe informacje
Kluski gryczane można uformować podobnie jak kopytka – uformować wałek z ciasta, spłaszczyć go i pokroić ukośnie na nieduże kawałki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: kluski gotowane na parze z malinami
Następny przepis: Kluski kładzione z gulaszem na wieprzowinie z pieczarkami i warzywami