kluski gotowane na parze z malinami

kluski gotowane na parze z malinami

Witajcie w świecie nie tylko smakowitych, ale także zdrowych przepisów. Dzisiaj prezentuję Wam niezwykle puszyste kluski gotowane na parze z malinami. Włożone do specjalnych garczków do gotowania na parze, delikatne kluski nasycone są aromatem i smakiem słodkich, soczystych owoców. Jest to świetny sposób na wykorzystanie sezonowych malin, które dodają kluskom nie tylko wyjątkowego smaku, ale też naturalnej słodyczy. Ten przepis jest idealny dla osób, które cenią sobie proste, ale efektowne desery. Gotowane na parze kluski z malinami są tak pyszne, że na pewno przypadną do gustu każdemu łasuchowi.

Składniki:

  • mąka pszenna 50 dekagramów
  • drożdże świeże piekarskie 4 dekagramy
  • mleko 1 szklanka
  • cukier 1 łyżka
  • jajka 2 sztuki
  • masło stopione 3 łyżki
  • sól
  • konfitura malinowa lub świeże maliny (opakowanie 0,5 kg)
  • sok malinowy

Kluski gotowane na parze z malinami – jak zrobić?

1. Masło topimy i studzimy. Mleko podgrzewamy. Mąkę przesiewamy. Jajka lekko roztrzepujemy. Z mleka, drożdży, połowy cukru oraz niewielkiej ilości mąki (ok. pół szklanki) sporządzamy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy go w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
2. Do pozostałej mąki dodajemy roztrzepane jajka, drugą połowę cukru, podrośnięty rozczyn i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odstawać od ścianek naczynia. Wlewamy masło i ponownie wyrabiamy.
Nakrywamy miskę z ciastem lnianą ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
3. Formujemy kulki wielkości małych pączków – mi wyszło 15 sztuk. Możemy je przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do lekkiego wyrośnięcia – ale nie ma takiej potrzeby.
W garczku do gotowania na parze, gotujemy kluski około 10 minut.
Po wyjęciu z garczka i ułożeniu na talerzu, polewamy kluski sokiem malinowym i konfiturą z malin.

kluski gotowane na parze z malinami – dodatkowe informacje

Zamiast soku i konfitury – w lecie używamy świeżych malin, rozgniecionych i lekko podgrzanych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kluseczki serowe kładzione z masłem i cynamonem
Następny przepis: Kluski gryczane - bezglutenowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode