KLUSECZKI ŚLĄSKIE W KSZTAŁCIE GWIAZDECZEK
Kluski śląskie w kształcie gwiazdeczek to idealna propozycja dla tych, którzy kochają tradycyjne smaki, ale cenią sobie także oryginalność i kreatywność w kuchni. To połączenie śląskiej tradycji z nowoczesną formą podania. Kluski śląskie to przysmak, który kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, a dodatkowo, dzięki oryginalnemu kształtowi gwiazdeczek, można nimi zaskoczyć gości. Składniki na te niezwykłe kluski to m.in. ziemniaki, mąka, jajko i szczypta soli. Zapraszamy do odkrycia, jak proste surowce mogą zamienić się w coś niezwykle uroczego i smacznego.
admin
Składniki:
- 0,5 KG UGOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW
- 2 JAJKA
- MĄKA ZIEMNIACZANA
- SÓL
Kluseczki śląskie w kształcie gwiazdeczek – jak zrobić?
- WYKONANIE:
UGOTOWANE ZIEMNIAKI PRZECISNĄĆ PRZEZ PRASKĘ, DODAĆ JAJKA, SÓL.
UFORMOWAĆ KULĘ I PODZIELIĆ RĘKĄ NA 4. CZWARTĄ CZĘŚĆ LEKKO ODSUWAMY I W TO MIEJSCE WSYPUJEMY TYLE MAKI ZIEMNIACZANEJ ILE BYŁO ZIEMNIAKÓW W 4 CZĘŚCI.
WSZYSTKO RAZEM ZAGNIATAMY, FORMUJEMY WAŁEK I ROBIMY DOWOLNE KSZTAŁTY KLUSEK.
W GARNKU ZAGOTOWAĆ WODĘ I WRZUCAĆ PARTIAMI KLUSECZKI, GOTUJEMY KOŁO 3/4 MINUTY OD WYPŁYNIĘCIA.
DO KLUSEK PROPONUJĘ SURÓWKĘ Z KISZONEJ LUB CZERWONEJ KAPUSTY ORAZ DOWOLNY SOS.
SMACZNEGO.
KLUSECZKI ŚLĄSKIE W KSZTAŁCIE GWIAZDECZEK – dodatkowe informacje
Ja gotuję kluski zawsze na małym ogniu nawet do 5 minut i nigdy jeszcze się nie rozpadły .
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kluchy ziemniaczane
Następny przepis: Kluseczki serowe kładzione z masłem i cynamonem