KLUSECZKI ŚLĄSKIE W KSZTAŁCIE GWIAZDECZEK

KLUSECZKI ŚLĄSKIE W KSZTAŁCIE GWIAZDECZEK

Kluski śląskie w kształcie gwiazdeczek to idealna propozycja dla tych, którzy kochają tradycyjne smaki, ale cenią sobie także oryginalność i kreatywność w kuchni. To połączenie śląskiej tradycji z nowoczesną formą podania. Kluski śląskie to przysmak, który kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, a dodatkowo, dzięki oryginalnemu kształtowi gwiazdeczek, można nimi zaskoczyć gości. Składniki na te niezwykłe kluski to m.in. ziemniaki, mąka, jajko i szczypta soli. Zapraszamy do odkrycia, jak proste surowce mogą zamienić się w coś niezwykle uroczego i smacznego.

Składniki:

  • 0,5 KG UGOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW
  • 2 JAJKA
  • MĄKA ZIEMNIACZANA
  • SÓL

Kluseczki śląskie w kształcie gwiazdeczek – jak zrobić?

  1. WYKONANIE:

    UGOTOWANE ZIEMNIAKI PRZECISNĄĆ PRZEZ PRASKĘ, DODAĆ JAJKA, SÓL.

    UFORMOWAĆ KULĘ I PODZIELIĆ RĘKĄ NA 4. CZWARTĄ CZĘŚĆ LEKKO ODSUWAMY I W TO MIEJSCE WSYPUJEMY TYLE MAKI ZIEMNIACZANEJ ILE BYŁO ZIEMNIAKÓW W 4 CZĘŚCI.

    WSZYSTKO RAZEM ZAGNIATAMY, FORMUJEMY WAŁEK I ROBIMY DOWOLNE KSZTAŁTY KLUSEK.

    W GARNKU ZAGOTOWAĆ WODĘ I WRZUCAĆ PARTIAMI KLUSECZKI, GOTUJEMY KOŁO 3/4 MINUTY OD WYPŁYNIĘCIA.

    DO KLUSEK PROPONUJĘ SURÓWKĘ Z KISZONEJ LUB CZERWONEJ KAPUSTY ORAZ DOWOLNY SOS.

    SMACZNEGO.

KLUSECZKI ŚLĄSKIE W KSZTAŁCIE GWIAZDECZEK – dodatkowe informacje

Ja gotuję kluski zawsze na małym ogniu nawet do 5 minut i nigdy jeszcze się nie rozpadły .


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kluchy ziemniaczane
Następny przepis: Kluseczki serowe kładzione z masłem i cynamonem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode