Kładzione kluchy z boczkiem
Kładzione kluchy z boczkiem to danie, które kojarzy się z domem, ciepłem i rodziną. Klasyczny, ukochany przez wielu smak. Te puszyste, delikatne kluski doskonale komponują się z chrupiącym, słonym boczkiem. Są one doskonałe na obiad lub kolację, sycące i dające dużo energii. Wybór tych składników to gwarancja nie tylko wyjątkowego smaku, ale i aromatu, który zaspokoi wszystkie zmysły. Najważniejsze w tym przepisie jest to, że jest on prosty i nie wymaga dużo czasu. Kładzione kluchy z boczkiem to danie, które każdy powinien spróbować – koniecznie samemu je przygotowując.
admin
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki wody
- 1 cebula
- 10 dag boczku wędzonego
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Kładzione kluchy z boczkiem – jak zrobić?
- Mąkę, jajko, wodę i szczyptę soli wymieszać aż powstanie jednolita masa. W średniej wielkości garnku zagotować lekko posoloną wodę. Na wrzątek wykładać łyżeczką (lub zlewać i urywać łyżeczką) masę i gotować do ich wypłynięcia.
- Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni do zrumienienia. Na patelnie dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Kluseczki podawać z boczkiem, posypane natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
Kładzione kluchy z boczkiem – dodatkowe informacje
Z podanych składników wychodzą 2 porcje.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kiszony korzeń selera z papryczką
Następny przepis: Kładzione kluski półfrancuskie