Kładzione kluski półfrancuskie

Kładzione kluski półfrancuskie

Kluski kładzione półfrancuskie to klasyczna pozycja w tradycyjnej kuchni polskiej. Przepis na ten prosty, domowy dodatek do obiadu to sekret wielu babciorów, który z powodzeniem przenosi się z pokolenia na pokolenie. Kluski te, mimo swej prostoty, są niezwykle zasobne w smaku. Ich lekkość, specyficzna konsystencja i delikatny smak komponuje się świetnie zarówno z gęstymi, mięsnymi sosami, jak i lżejszymi, warzywnymi czy grzybowymi potrawami. Kluseczki półfrancuskie to świetne rozwiązanie dla osób, które poszukują staropolskich smaków na swoim talerzu.

Składniki:

  • 3 dag miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 15-20 dag mąki
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • mleko lub woda
  • 2 dag słoniny lub boczku

Kładzione kluski półfrancuskie – jak zrobić?

  1. Masło ucieramy z jajkami, a następnie mieszamy z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Wlewamy tyle mleka, aby zagnieść ciasto o konsystencji ziemniaczanego purée.
  2. Porcje ciasta wkładamy łyżką do wrzącej osolonej wody (przed nałożeniem ciasta łyżkę za każdym razem zanurzamy w wodzie) i gotujemy ok. 2 minut. Polewamy pokrojoną i wytopioną słoniną lub boczkiem.

Słowa kluczowe: kluski kładzione półfrancuskie, przepis na kluski półfrancuskie, kluski półfrancuskie przepis, kluski półfrancuskie, kluseczki półfrancuskie

Przepis na kluski kładzione półfrancuskie – dodatkowe informacje

Do ciasta możemy dodać posiekaną natkę pietruszki. Kluski można też przygotować na słodko z dodatkiem cukru i podać ze śmietaną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kładzione kluchy z boczkiem
Następny przepis: Kiełbasa rybna w galarecie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode