Kiszone warzywa na zimę

Kiszone warzywa na zimę

Zimowe miesiące to czas, gdy najbardziej tęsknimy za świeżymi warzywami. Kiszone warzywa na zimę to doskonały sposób na ich konserwację, który sprawi, że dostarczymy organizmowi niezbędne witaminy i składniki mineralne nawet w najzimniejsze dni. Dzięki temu przepisowi przygotujesz własne kiszonki, które nie tylko zachowają swoje zdrowotne właściwości, ale również zyskają unikalny, delikatnie kwasowy smak. Bez względu na to, czy jesteś miłośnikiem kiszonych ogórków, kapusty czy może buraków, ten przepis jest dla Ciebie. Odkryj prawdziwą moc warzyw i przygotuj zdrowe kiszonki na zimę.

Składniki:

  • Składniki na 5 litrowy słój:
  • 6-9 ogórków gruntowych
  • 1/2 kalafiora
  • garść fasolki szparagowej (zielona, żółta)
  • 2 buraki
  • 5 średnich patisonów
  • 1 duża główka czosnku
  • kilka liści chrzanu
  • kilka kwiatostanów kopru
  • zalewa – składniki na jedną porcję, na 5 l słój potrzeba 2 lub 3 porcji:
  • 1 litr zimnej wody
  • 1 i 1/3 łyżki soli (konieczne sól kamienna niejodowana)

Kiszone warzywa na zimę – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Warzywa umyć, patisony pokroić na ćwiartki, kalafiora na różyczki. W wyparzonym wrzątkiem słoju, układać przygotowane warzywa, liście chrzanu i koper. Przygotować zalewę, zalać nią warzywa tak, aby całkowicie je zakryć. Zakręcić słój i pozostawić przez kilka dni w temperaturze pokojowej aż warzywa lekko się ukwaszą. Jeśli uznaci, że warzywa są wystarczająco kwaśne, wystarczy dokęcić słój i przenieść go do chłodnej spiżarni lub lodówki. W chłodnym miejścu możan przechowywać kiszonkę do kilku miesięcy.

Słowa kluczowe: kiszonki na zimę, kiszone warzywa na zimę

Kiszone warzywa na zimę – dodatkowe informacje

Warzywa umyć, patisony pokroić na ćwiartki, kalafiora na różyczki. W wyparzonym wrzątkiem słoju, układać przygotowane warzywa, liście chrzanu i koper. Przygotować zalewę, zalać nią warzywa tak, aby całkowicie je zakryć. Zakręcić słój i pozostawić przez kilka dni w temperaturze pokojowej aż warzywa lekko się ukwaszą. Jeśli uznacie, że warzywa są wystarczająco kwaśne, wystarczy dokręcić słój i przenieść go do chłodnej spiżarni lub lodówki. W chłodnym miejscu możecie przechowywać kiszonkę do kilku miesięcy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kiszone warzywa korzeniowe
Następny przepis: Kiszony korzeń selera z papryczką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode