Kiszone warzywa na zimę
Składniki:
- Składniki na 5 litrowy słój:
- 6-9 ogórków gruntowych
- 1/2 kalafiora
- garść fasolki szparagowej (zielona, żółta)
- 2 buraki
- 5 średnich patisonów
- 1 duża główka czosnku
- kilka liści chrzanu
- kilka kwiatostanów kopru
- zalewa – składniki na jedną porcję, na 5 l słój potrzeba 2 lub 3 porcji:
- 1 litr zimnej wody
- 1 i 1/3 łyżki soli (konieczne sól kamienna niejodowana)
Kiszone warzywa na zimę – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Warzywa umyć, patisony pokroić na ćwiartki, kalafiora na różyczki. W wyparzonym wrzątkiem słoju, układać przygotowane warzywa, liście chrzanu i koper. Przygotować zalewę, zalać nią warzywa tak, aby całkowicie je zakryć. Zakręcić słój i pozostawić przez kilka dni w temperaturze pokojowej aż warzywa lekko się ukwaszą. Jeśli uznaci, że warzywa są wystarczająco kwaśne, wystarczy dokęcić słój i przenieść go do chłodnej spiżarni lub lodówki. W chłodnym miejścu możan przechowywać kiszonkę do kilku miesięcy.
Słowa kluczowe: kiszonki na zimę, kiszone warzywa na zimę
Kiszone warzywa na zimę – dodatkowe informacje
Warzywa umyć, patisony pokroić na ćwiartki, kalafiora na różyczki. W wyparzonym wrzątkiem słoju, układać przygotowane warzywa, liście chrzanu i koper. Przygotować zalewę, zalać nią warzywa tak, aby całkowicie je zakryć. Zakręcić słój i pozostawić przez kilka dni w temperaturze pokojowej aż warzywa lekko się ukwaszą. Jeśli uznacie, że warzywa są wystarczająco kwaśne, wystarczy dokręcić słój i przenieść go do chłodnej spiżarni lub lodówki. W chłodnym miejscu możecie przechowywać kiszonkę do kilku miesięcy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kiszone warzywa korzeniowe
Następny przepis: Kiszony korzeń selera z papryczką