kiszone pomidorki
Kiszone pomidory to idealna propozycja dla miłośników kwaszonych przysmaków. Ta tradycyjna przekąska to doskonały dodatek do sałatek, kanapek czy mięs, a także smaczna przekąska na zimowe wieczory. Kiszenie pomidorów to nie tylko smaczny sposób na ich konserwację, ale też przyjemny sposób na dodanie im wyjątkowego, kiszonego smaku. W naszym przepisie koncentrujemy się na pomidorach koktajlowych, które doskonale sprawdzają się w roli kiszonych przekąsek. Szczegółowo wyjaśnimy, jak kisić pomidory na zimę. Smak tych pomidorów z pewnością was zachwyci, a ich wykonanie jest proste i przyjemne.
admin
Składniki:
- pomidorki koktajlowe lub zwykłe mniejsze
- korzeń chrzanu
- kwiaty kopru
- czosnek
- gorczyca
- ziele angielskie
- pieprz czarny ziarnisty
- 1 łyżka soli na 1/2 litra wody
Kiszone pomidorki – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Pomidorki umyć. Słoiki i pokrywki wymyć, ustawić na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na około kwadrans aż będą suche. Kiedy słoiki wystygną, ułożyć na dnie czosnek, koper i starty na grubych oczkach chrzan. Pomidorki ucisnąć w słoiku, tak żeby się nie zgniotły, ale jednocześnie ciasno. Wodę i sól zagotować z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem. Gorącą zalewą zalać pomidorki i od razu zakręcić słoiki.
kiszone pomidorki – dodatkowe informacje
Pomidory kiszone na zimę to smaczna i praktyczna metoda przechowywania tych soczystych warzyw. Aby je przygotować, wystarczy odwrócić je do góry dnem, a po kilku dniach można wynieść je do piwnicy. Jednak dla większej pewności warto dodatkowo pasteryzować je przez około kwadrans.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kiszone młode ziemniaki
Następny przepis: Kiszone ogórki z liśćmi dębu