kiszone pomidorki

kiszone pomidorki

Kiszone pomidory to idealna propozycja dla miłośników kwaszonych przysmaków. Ta tradycyjna przekąska to doskonały dodatek do sałatek, kanapek czy mięs, a także smaczna przekąska na zimowe wieczory. Kiszenie pomidorów to nie tylko smaczny sposób na ich konserwację, ale też przyjemny sposób na dodanie im wyjątkowego, kiszonego smaku. W naszym przepisie koncentrujemy się na pomidorach koktajlowych, które doskonale sprawdzają się w roli kiszonych przekąsek. Szczegółowo wyjaśnimy, jak kisić pomidory na zimę. Smak tych pomidorów z pewnością was zachwyci, a ich wykonanie jest proste i przyjemne.

Składniki:

  • pomidorki koktajlowe lub zwykłe mniejsze
  • korzeń chrzanu
  • kwiaty kopru
  • czosnek
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • 1 łyżka soli na 1/2 litra wody

Kiszone pomidorki – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Pomidorki umyć. Słoiki i pokrywki wymyć, ustawić na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na około kwadrans aż będą suche. Kiedy słoiki wystygną, ułożyć na dnie czosnek, koper i starty na grubych oczkach chrzan. Pomidorki ucisnąć w słoiku, tak żeby się nie zgniotły, ale jednocześnie ciasno. Wodę i sól zagotować z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem. Gorącą zalewą zalać pomidorki i od razu zakręcić słoiki.

kiszone pomidorki – dodatkowe informacje

Pomidory kiszone na zimę to smaczna i praktyczna metoda przechowywania tych soczystych warzyw. Aby je przygotować, wystarczy odwrócić je do góry dnem, a po kilku dniach można wynieść je do piwnicy. Jednak dla większej pewności warto dodatkowo pasteryzować je przez około kwadrans.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kiszone młode ziemniaki
Następny przepis: Kiszone ogórki z liśćmi dębu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode