Kiszone ogórki z liśćmi dębu
Przygotowanie swoich własnych kiszonych ogórków może być niezwykle satysfakcjonujące, a dodanie do nich liści dębu sprawia, że są jeszcze smaczniejsze. Kiszenie ogórków z liśćmi dębu to tradycyjne podejście, które nadaje ogórkom chrupkości i dodatkowego aromatu. Liście dębu do ogórków to sekret wielu gospodyń, a to dlatego, że zawierają one taninę, która pomaga utrzymać ogórki twarde po kiszeniu. Ogórki kiszone z liśćmi dębu mają wyrazisty, złożony smak, który zachwyci każdego miłośnika kiszonek. Jakikolwiek rodzaj dąb jest dobry, choć najczęściej do kiszenia używa się liści dębu szypułkowego.
admin
Składniki:
- 1 słoik
- 2 liście dębu
- 1 ząbek czosnku
- gorczyca
- ziele angielskie
- liść laurowy
- ziarna pieprzu
- kawałek chrzanu
- koper
- 1 l wody – 1 łyżka soli
- ogórki średniej wielkości – około 8 sztuk
Kiszone ogórki z liśćmi dębu – jak zrobić?
- Świeżo zerwane ogórki i liście dębowe płuczę w zimnej wodzie.
- Do czystego słoika układam ogórki, przyprawy a następnie zalewam solanką. Odstawiam w ciepłe i zacienione miejsce na około 3 dni. Po 3 – 5 dniach w zależności od temperatury ogórki są już gotowe.
Kiszone ogórki z liśćmi dębu – dodatkowe informacje
Uwielbiam kiszonki i ogórki są jedną z moich ulubionych, dlatego kupując lub zrywając warto wybierać te młode i świeżo zebrane, bo jakość produktu jest wyczuwalna również po zakiszeniu. Do kiszonki oczywiście można dodać przyprawy i inne dodatki, jak chili. To jest wariant podstawowy, najbardziej klasycznych ogórków. Co więcej, warto pamiętać, że dodatek liści dębu do ogórków przyczynia się do ich lepszego smaku i chrupkości. Można również użyć liści zoledzia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: kiszone pomidorki
Następny przepis: Kiszone warzywa – samo zdrowie!