Kiszone warzywa – samo zdrowie!

Kiszone warzywa – samo zdrowie!

Kiszone warzywa to sposób na smaczne i zdrowe przekąski o każdej porze roku. Niezwykle popularne w kuchniach całego świata, stanowią doskonałe źródło witamin i probiotyków, ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Używając odpowiednich warzyw i przypraw, można tworzyć unikalne kombinacje smakowe. Najczęściej kiszone są ogórki, kapusta czy buraki, ale doskonale sprawdzą się również marchew, papryka czy kalarepa. Zwłaszcza, że samodzielne ukiszanie warzyw w słoikach jest niezwykle proste, a efekt końcowy utrwala smak i wartości odżywcze warzyw na długie miesiące. Oto przepis na kiszone warzywa – samo zdrowie!

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 kalafior
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego
  • Solanka
  • 1 litr przegotowanej, ostudzonej wody
  • 25 g soli kamiennej niejodowanej do przetworów

Kiszone warzywa – samo zdrowie! – jak zrobić?

  1. 1.
    Warzywa oczyść i umyj, marchewkę obierz, następnie pokrój dość drobno. Marchewkę pokrój w plasterki 2-3 mm, nie grubsze ponieważ może nie zmięknąć dostatecznie podczas kiszenia.
  2. 2.
    Słoik lub słoiki wymyj i wyparz.
  3. 3.
    Warzywa układaj do słoika warstwami.
  4. 4.
    U mnie wygląda to tak:

    • rozgniecione nożem ząbki czosnku lądują na samym dnie słoika
    • piórka cebuli
    • plasterki marchewki
    • paseczki papryki
    • plasterki rzodkiewki
    • drobne różyczki kalafiora
    • układaj po kolei do zapełnienia słoika i wykończenia warzyw.
  5. 5.
    Jak słoik zacznie się zapełniać, najlepiej jest go delikatnie ubić, docisnąć warzywa pięścią.
  6. 6.
    Na wierzch słoika najlepiej ułożyć jakieś większe warzywka, żeby nie wypływały po zalaniu słoika solanką.
  7. 7.
    Wsypać przyprawy, czyli gorczycę, pieprz i ziele angielskie, tu również masz dowolność wedle gustu i smaku.
  8. 8.
    Tak przygotowane słoiki, słoik zalej solanką, warzywa muszą być całe przykryte płynem.
  9. 9.
    Moje słoiki postawiłam na plastikowej tacce, bo jak słoiki zaczną pracować, płyn może zacząć delikatnie wypływać na zewnątrz.
  10. 10.
    Nie dokręcaj słoików na maxa. Raz dziennie, robiłam to rano, zakręcałam słoiki mocno i wyprowadzałam pęcherzyki powietrza, następnie poluzowywałam nakrętki, żeby było ujście gazów.
  11. 11.
    Odstaw słoiki w ciepłe, ale nie nasłonecznione miejsce.
  12. 12.
    Gdy pęcherzyki powietrza przestaną się pojawiać znaczy, że fermentacja się zakończyła i warzywa są gotowe do spożycia.

Proste, szybkie i smaczne, na zdrowie!

Kiszone warzywa – dodatkowe informacje

Naczynie do kiszenia musi być szklane, ceramiczne lub kamionkowe. Warzywa możesz dosłodzić miodem lub cukrem, ja pierwszy raz nie dosładzałam stwierdziłam, że wystarczą cukry, które są w warzywach, ale następnym razem dam łyżeczkę miodu. U mnie po równym tygodniu kiszonka była gotowa do spożycia, w zależności od temp. może to i potrwać 2 tyg. Jeśli kisisz częściej niż ja i masz starą kiszonkę, możesz dodać 1-2 łyżeczki, żeby przyspieszyć proces fermentacji.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kiszone ogórki z liśćmi dębu
Następny przepis: Kiszone zielone pomidory

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode