Kiszona kapusta z ziemniakami oraz skwarkami

Kiszona kapusta z ziemniakami oraz skwarkami

Kiszona kapusta z ziemniakami oraz skwarkami to istny przysmak kuchni tradycyjnej. Połączenie kwasnej kapusty, łagodnych ziemniaków i chrupiących skwarek gwarantuje bogate doznania smakowe. Znajdą tu coś dla siebie zarówno miłośnicy kapusty zasmazanej z ziemniakami, jak i kapusty mieszanej z ziemniakami. Dania, w których kluczowe są ziemniaki i kapusta, to klasyki kuchni polskiej. Z propozycji tego przepisu z pewnością ucieszą się także osoby szukające inspiracji dla kapusty z kartoflami oraz kapusty kiszonej z ziemniakami. To połączenie ziemniaków z kapustą kiszona sprawi, że danie stanie się prawdziwym smakowiskiem na Twoim stole.

Składniki:

  • Składniki dla czterech osób
  • 1 kilogram kiszonej kapusty
  • 0,5 kilograma ziemniaków
  • 20 dekagramów surowego boczku
  • 1 mała cebula
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • Sól, pieprz do smaku

Kapusta kiszona z ziemniakami oraz skwarkami – jak zrobić?

  1. Wykonanie: kapustę namoczyć by pozbyć się kwaśnego smaku, następnie wylać na durszlak, przepłukać bieżącą wodą i zalać ponownie wodą, ugotować do miękkości pod przykryciem. Następnie odcedzić, osączyć na durszlaku, odcisnąć z nadmiaru wody, pokroić nożem. Ziemniaki ugotować, odcedzić i utłuc lub przepuścić przez praskę. Boczek pokroić w drobną kostkę, usmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Do kapusty dodać ziemniaki, usmażone skwarki z cebulą, majeranek, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać, podawać na ciepło z chlebem z ziarnami. Danie przed podaniem posypać koperkiem.

Kiszona kapusta z ziemniakami oraz skwarkami – dodatkowe informacje

1.Zamiast majeranku można dodać ziarna kminku.

2.Jeśli nie mamy kiszonej kapusty danie można przygotować ze słodką kapustą, tylko należy ją zakwasić.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kiszona kapusta po gruzińsku
Następny przepis: Kiszona, młoda kapusta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode