Kiszona kapusta z ziemniakami oraz skwarkami
Kiszona kapusta z ziemniakami oraz skwarkami to istny przysmak kuchni tradycyjnej. Połączenie kwasnej kapusty, łagodnych ziemniaków i chrupiących skwarek gwarantuje bogate doznania smakowe. Znajdą tu coś dla siebie zarówno miłośnicy kapusty zasmazanej z ziemniakami, jak i kapusty mieszanej z ziemniakami. Dania, w których kluczowe są ziemniaki i kapusta, to klasyki kuchni polskiej. Z propozycji tego przepisu z pewnością ucieszą się także osoby szukające inspiracji dla kapusty z kartoflami oraz kapusty kiszonej z ziemniakami. To połączenie ziemniaków z kapustą kiszona sprawi, że danie stanie się prawdziwym smakowiskiem na Twoim stole.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki dla czterech osób
- 1 kilogram kiszonej kapusty
- 0,5 kilograma ziemniaków
- 20 dekagramów surowego boczku
- 1 mała cebula
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- Sól, pieprz do smaku
Kapusta kiszona z ziemniakami oraz skwarkami – jak zrobić?
- Wykonanie: kapustę namoczyć by pozbyć się kwaśnego smaku, następnie wylać na durszlak, przepłukać bieżącą wodą i zalać ponownie wodą, ugotować do miękkości pod przykryciem. Następnie odcedzić, osączyć na durszlaku, odcisnąć z nadmiaru wody, pokroić nożem. Ziemniaki ugotować, odcedzić i utłuc lub przepuścić przez praskę. Boczek pokroić w drobną kostkę, usmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Do kapusty dodać ziemniaki, usmażone skwarki z cebulą, majeranek, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać, podawać na ciepło z chlebem z ziarnami. Danie przed podaniem posypać koperkiem.
Kiszona kapusta z ziemniakami oraz skwarkami – dodatkowe informacje
1.Zamiast majeranku można dodać ziarna kminku.
2.Jeśli nie mamy kiszonej kapusty danie można przygotować ze słodką kapustą, tylko należy ją zakwasić.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kiszona kapusta po gruzińsku
Następny przepis: Kiszona, młoda kapusta