Kiszka ziemniaczana

Kiszka ziemniaczana

Przedstawiamy przepis na tradycyjną potrawę kuchni polskiej – kiszkę ziemniaczaną. Ten wyjątkowy smakołyk doskonale sprawdzi się podczas rodzinnej biesiady. Przepis jest uniwersalny – kiszkę można podać zarówno w formie gotowanej, jak i z grilla, co czyni ją idealnym daniem na letnie popołudnia. Bogaty smak kiszki ziemniaczanej wyróżnia połączenie pieczonych ziemniaków, boczku i cebuli. To idealna propozycja dla miłośników tradycyjnej kuchni, która zachwyci nie tylko zapalonych miłośników polskiej kuchni, ale również gości z poza granic Polski.

Składniki:

  • 2 kilogramy surowych ziemniaków
  • 1 kilogram ugotowanych ziemniaków
  • 80 dekagramów boczku surowego lub parzonego
  • 1 główka czosnku
  • 4 cebule
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki kaszy mannej
  • pół kostki smalcu
  • sól, pieprz, inne przyprawy
  • flaki wędliniarskie do nadziewania

Kiszka ziemniaczana – jak zrobić?

  1. Ziemniaki surowe i ugotowane zetrzeć, zetrzeć cebulę, czosnek. Boczek pokroić w kostkę i ze smażyć. Ja miele usmażony boczek razem z ziemniakami, potem jest smaczniejsza masa.
  2. Mieszamy wszystko razem, dodajemy jajka, kasze, i tłuszcz z boczku. Przyprawiamy do smaku.
  3. Tak powstałą masę nakładamy do falka zawiązanego z jednej strony i wiążemy nieduże pętka. Należy pamiętać by nie nakładać dużo farszu, bo flak będzie pękać, podczas pęcznienia masy. Najlepiej by kiełbaski nie były zbyt grube.
  4. Naszą kiszkę możemy parzyć lub piec. Parzymy w tem. 50-60ºC przez ok 2,5 – 3 godz lub pieczemy układając ciasno na blaszce i dodając smalec. Pieczemy w tem. 160ºC przez ok 1,5 godz. na złoto-brązowy kolor.

Słowa kluczowe: kiszka ziemniaczana gotowana, kiszka ziemniaczana z grilla

Kiszka ziemniaczana – dodatkowe informacje

Gotową kiszkę możemy mrozić, przyrządzać na grillu, lub jeśli wcześniej była parzona upiec razem z cebulką i pieczarkami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kiszka pasztetowa
Następny przepis: Kiszona Kapusta Duszona Do Obiadu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode