Kiszka ziemniaczana
Przedstawiamy przepis na tradycyjną potrawę kuchni polskiej – kiszkę ziemniaczaną. Ten wyjątkowy smakołyk doskonale sprawdzi się podczas rodzinnej biesiady. Przepis jest uniwersalny – kiszkę można podać zarówno w formie gotowanej, jak i z grilla, co czyni ją idealnym daniem na letnie popołudnia. Bogaty smak kiszki ziemniaczanej wyróżnia połączenie pieczonych ziemniaków, boczku i cebuli. To idealna propozycja dla miłośników tradycyjnej kuchni, która zachwyci nie tylko zapalonych miłośników polskiej kuchni, ale również gości z poza granic Polski.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 kilogramy surowych ziemniaków
- 1 kilogram ugotowanych ziemniaków
- 80 dekagramów boczku surowego lub parzonego
- 1 główka czosnku
- 4 cebule
- 2 jajka
- 0,5 szklanki kaszy mannej
- pół kostki smalcu
- sól, pieprz, inne przyprawy
- flaki wędliniarskie do nadziewania
Kiszka ziemniaczana – jak zrobić?
- Ziemniaki surowe i ugotowane zetrzeć, zetrzeć cebulę, czosnek. Boczek pokroić w kostkę i ze smażyć. Ja miele usmażony boczek razem z ziemniakami, potem jest smaczniejsza masa.
- Mieszamy wszystko razem, dodajemy jajka, kasze, i tłuszcz z boczku. Przyprawiamy do smaku.
- Tak powstałą masę nakładamy do falka zawiązanego z jednej strony i wiążemy nieduże pętka. Należy pamiętać by nie nakładać dużo farszu, bo flak będzie pękać, podczas pęcznienia masy. Najlepiej by kiełbaski nie były zbyt grube.
- Naszą kiszkę możemy parzyć lub piec. Parzymy w tem. 50-60ºC przez ok 2,5 – 3 godz lub pieczemy układając ciasno na blaszce i dodając smalec. Pieczemy w tem. 160ºC przez ok 1,5 godz. na złoto-brązowy kolor.
Słowa kluczowe: kiszka ziemniaczana gotowana, kiszka ziemniaczana z grilla
Kiszka ziemniaczana – dodatkowe informacje
Gotową kiszkę możemy mrozić, przyrządzać na grillu, lub jeśli wcześniej była parzona upiec razem z cebulką i pieczarkami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kiszka pasztetowa
Następny przepis: Kiszona Kapusta Duszona Do Obiadu