Kisiel wiśniowy (domowy)

Kisiel wiśniowy (domowy)

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na domowy kisiel wiśniowy, który przywraca dziecięce wspomnienia i ciepło rodzinnych spotkań przy stole. To tradycyjny polski deser, który jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy. Prawdziwy, domowy kisiel wiśniowy z daleka różni się od tego sklepowego. Wiśnie, dzięki dużej zawartości witamin i antyoksydantów, mają wiele zdrowotnych właściwości. Domowy kisiel wiśniowy to doskonały dodatek do letnich deserów, a także idealny komponent zimowych, domowych przetworów. Wyjątkowy smak, aromat i konsystencja zaskoczą nie tylko miłośników domowych wypieków, ale i prawdziwe smakosze. Spróbuj go raz, a polubisz na zawsze!

Składniki:

  • 400g śliwek
  • 1 litr wody
  • 3 łyżki cukru (do smaku)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (*)

Kisiel wiśniowy (domowy) – jak zrobić?

  1. Wiśnie umyć, wydrylować i przełożyć do garnka.
  2. Następnie dodać cukier i wodę (około 100 ml zostawić do wymieszania z mąką). Całość gotować przez 2-3 minuty.
  3. Po tym czasie owoce połączyć z mąką ziemniaczaną – rozmieszaną w pozostawionej wodzie.
  4. Kisiel zamieszać, zagotować i zdjąć z ognia. (Powinien zgęstnieć. Jeśli jednak tak się nie stało – należy dodać odrobinę mąki.)

Kisiel wiśniowy (domowy) – dodatkowe informacje

(*) Jeśli lubicie gęsty kisiel – użyjcie 4 łyżek mąki ziemniaczanej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Kilimandżaro z brzoskwiniami
Następny przepis: Kisiel owocowy dla niemowlaka i starszaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode