Kisiel wiśniowy (domowy)
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na domowy kisiel wiśniowy, który przywraca dziecięce wspomnienia i ciepło rodzinnych spotkań przy stole. To tradycyjny polski deser, który jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy. Prawdziwy, domowy kisiel wiśniowy z daleka różni się od tego sklepowego. Wiśnie, dzięki dużej zawartości witamin i antyoksydantów, mają wiele zdrowotnych właściwości. Domowy kisiel wiśniowy to doskonały dodatek do letnich deserów, a także idealny komponent zimowych, domowych przetworów. Wyjątkowy smak, aromat i konsystencja zaskoczą nie tylko miłośników domowych wypieków, ale i prawdziwe smakosze. Spróbuj go raz, a polubisz na zawsze!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 400g śliwek
- 1 litr wody
- 3 łyżki cukru (do smaku)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (*)
Kisiel wiśniowy (domowy) – jak zrobić?
- Wiśnie umyć, wydrylować i przełożyć do garnka.
- Następnie dodać cukier i wodę (około 100 ml zostawić do wymieszania z mąką). Całość gotować przez 2-3 minuty.
- Po tym czasie owoce połączyć z mąką ziemniaczaną – rozmieszaną w pozostawionej wodzie.
- Kisiel zamieszać, zagotować i zdjąć z ognia. (Powinien zgęstnieć. Jeśli jednak tak się nie stało – należy dodać odrobinę mąki.)
Kisiel wiśniowy (domowy) – dodatkowe informacje
(*) Jeśli lubicie gęsty kisiel – użyjcie 4 łyżek mąki ziemniaczanej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto Kilimandżaro z brzoskwiniami
Następny przepis: Kisiel owocowy dla niemowlaka i starszaka