Kieszonki z kurczakiem, świeżymi warzywami i sosem czosnkowym

Kieszonki z kurczakiem, świeżymi warzywami i sosem czosnkowym

Przygotujcie się na pyszną podróż kulinarną z tym wyjątkowym przepisem na kieszonki z kurczakiem, świeżymi warzywami i sosem czosnkowym. Są one doskonałe na lekki lunch lub piknik. Tworzone z miękkiej tortilli, która skrywa w swoim wnętrzu soczyste kawałki kurczaka, kruche świeże warzywa i nurtujący wyczuwalny sos czosnkowy, tworzą harmonię smaków, która zaskoczy niejedno podniebienie. Dodatkowo prezentują się przepięknie, stanowiąc idealną propozycję na rodzinną uroczystość czy spotkanie z przyjaciółmi. Ten przepis zakreśli na każdej twarzy szeroki uśmiech zapewniając jednocześnie oryginalną i apetyczną propozycję na każdą okazję.

Składniki:

  • Pół kilograma filetów z kurczaka
  • Przyprawa gyros
  • Olej
  • 5 x pszenny wrap
  • Czerwona papryka
  • Zielony ogórek
  • Sałata lodowa
  • Czerwona cebula
  • Pomidor
  • Ser w plastrach
  • Sos czosnkowy:
  • Jogurt naturalny 500 ml
  • 6 ząbków czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Koperek suszony

Sakiewki z tortilli z kurczakiem, świeżymi warzywami i sosem czosnkowym – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, dodajemy przyprawę gyros, to wszystko dajemy na rozgrzaną patelnię z olejem i podsmażamy.
  2. Warzywa: papryka czerwona, ogórek zielony, sałata lodowa, czerwona cebula oraz pomidor, kroimy starannie w kosteczkę, wrzucamy do dużej miski wraz z uprzednio usmażoną piersią z kurczaka, dodajemy sól i pieprz wedle uznania, i mieszamy by połączyły się wszystkie składniki.
  3. Gotowy 'farsz’ układamy na wrap pszenny, kolejno kładziemy 2 lub 3 plasterki sera żółtego i zawijamy w kształt sakiewki.
  4. Rozgrzewamy samą patelnię bez tłuszczu i stroną wierzchnią 'czyli tą na której znajduje się ser’ – kładziemy na rozgrzaną patelnię i przytrzymujemy delikatnie szpatułką, tak by ser się przytopił a sakiewka skleiła. Obracamy na drugą stronę i delikatnie przypiekamy.
  5. Sos czosnkowy: Do jogurtu naturalnego ścieramy na tarce o małych oczkach 6 ząbków czosnku, dodajemy koperek suszony oraz sól i pieprz. Kolejno mieszamy i wstawiamy na 10-15 minut do lodówki, tak by składniki zawarte w sosie się 'przegryzły’. SMACZNEGO !!! 🙂

Porady – dodatkowe informacje

Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, dodajemy przyprawę gyros, to wszystko dajemy na rozgrzaną patelnię z olejem i podsmażamy.

Warzywa (papryka czerwona, ogórek zielony, sałata lodowa, czerwona cebula oraz pomidor) kroimy starannie w kosteczkę, wrzucamy do dużej miski wraz z uprzednio usmażoną piersią z kurczaka, dodajemy sól i pieprz wedle uznania i mieszamy, by połączyły się wszystkie składniki.

Gotowy 'farsz’ układamy na wrap pszenny, kolejno kładziemy 2 lub 3 plasterki sera żółtego i zawijamy w kształt kieszonki.

Rozgrzewamy samą patelnię bez tłuszczu i stroną wierzchnią (czyli tą, na której znajduje się ser) – kładziemy na rozgrzaną patelnię i przytrzymujemy delikatnie szpatułką, tak by ser się przytopił, a kieszonka skleiła. Obracamy na drugą stronę i delikatnie przypiekamy.

Sos czosnkowy: Do jogurtu naturalnego, ścieramy na tarce o małych oczkach 6 ząbków czosnku, dodajemy koperek suszony oraz sól i pieprz. Kolejno mieszamy i wstawiamy na 10-15 minut do lodówki, tak, by składniki zawarte w sosie się „przegryzły”. SMACZNEGO!!!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kieszonki z jabłkami
Następny przepis: Ciasto Kilimandżaro z brzoskwiniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode