Kieszonki z kurczakiem, świeżymi warzywami i sosem czosnkowym
Składniki:
- Pół kilograma filetów z kurczaka
- Przyprawa gyros
- Olej
- 5 x pszenny wrap
- Czerwona papryka
- Zielony ogórek
- Sałata lodowa
- Czerwona cebula
- Pomidor
- Ser w plastrach
- Sos czosnkowy:
- Jogurt naturalny 500 ml
- 6 ząbków czosnku
- Sól
- Pieprz
- Koperek suszony
Sakiewki z tortilli z kurczakiem, świeżymi warzywami i sosem czosnkowym – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, dodajemy przyprawę gyros, to wszystko dajemy na rozgrzaną patelnię z olejem i podsmażamy.
- Warzywa: papryka czerwona, ogórek zielony, sałata lodowa, czerwona cebula oraz pomidor, kroimy starannie w kosteczkę, wrzucamy do dużej miski wraz z uprzednio usmażoną piersią z kurczaka, dodajemy sól i pieprz wedle uznania, i mieszamy by połączyły się wszystkie składniki.
- Gotowy 'farsz’ układamy na wrap pszenny, kolejno kładziemy 2 lub 3 plasterki sera żółtego i zawijamy w kształt sakiewki.
- Rozgrzewamy samą patelnię bez tłuszczu i stroną wierzchnią 'czyli tą na której znajduje się ser’ – kładziemy na rozgrzaną patelnię i przytrzymujemy delikatnie szpatułką, tak by ser się przytopił a sakiewka skleiła. Obracamy na drugą stronę i delikatnie przypiekamy.
- Sos czosnkowy: Do jogurtu naturalnego ścieramy na tarce o małych oczkach 6 ząbków czosnku, dodajemy koperek suszony oraz sól i pieprz. Kolejno mieszamy i wstawiamy na 10-15 minut do lodówki, tak by składniki zawarte w sosie się 'przegryzły’. SMACZNEGO !!! 🙂
Porady – dodatkowe informacje
Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, dodajemy przyprawę gyros, to wszystko dajemy na rozgrzaną patelnię z olejem i podsmażamy.
Warzywa (papryka czerwona, ogórek zielony, sałata lodowa, czerwona cebula oraz pomidor) kroimy starannie w kosteczkę, wrzucamy do dużej miski wraz z uprzednio usmażoną piersią z kurczaka, dodajemy sól i pieprz wedle uznania i mieszamy, by połączyły się wszystkie składniki.
Gotowy 'farsz’ układamy na wrap pszenny, kolejno kładziemy 2 lub 3 plasterki sera żółtego i zawijamy w kształt kieszonki.
Rozgrzewamy samą patelnię bez tłuszczu i stroną wierzchnią (czyli tą, na której znajduje się ser) – kładziemy na rozgrzaną patelnię i przytrzymujemy delikatnie szpatułką, tak by ser się przytopił, a kieszonka skleiła. Obracamy na drugą stronę i delikatnie przypiekamy.
Sos czosnkowy: Do jogurtu naturalnego, ścieramy na tarce o małych oczkach 6 ząbków czosnku, dodajemy koperek suszony oraz sól i pieprz. Kolejno mieszamy i wstawiamy na 10-15 minut do lodówki, tak, by składniki zawarte w sosie się „przegryzły”. SMACZNEGO!!!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kieszonki z jabłkami
Następny przepis: Ciasto Kilimandżaro z brzoskwiniami