Kieszonki schabowe ze szpinakiem i sosem chrzanowym
Odkryj pełną smaku, prawdziwą przyjemność gotowania z naszym przepisem na kieszonki schabowe ze szpinakiem. Ta wykwintna propozycja to doskonały sposób na wzbogacenie Twojego codziennego menu. Schab, wypełniony delikatnym szpinakiem, to prawdziwa gratka dla mięsożerców. Komponuje się świetnie z pikantnym sosem chrzanowym, który dodaje potrawie wyrazistości. Ta kombinacja tradycyjnych składników tworzy niepowtarzalne połączenie smaków, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Kieszonki schabowe ze szpinakiem to cudowny sposób na urozmaicenie klasyki kuchni polskiej. Podziel się tą wyjątkową potrawą ze swoją rodziną i przyjaciółmi już dziś na kolacji. Nie mogę się doczekać, żebyście to wypróbowali!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,5 kg schabu bez kości
- 200g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 60g Ser żółty
- Oliwa
- Sol
- Tymianek suszony
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżeczki chrzanu
- Mąka
- śmietana
Kieszonki schabowe ze szpinakiem i sosem chrzanowym – jak zrobić?
- Czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie, dodajemy szpinak, chwilę smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Do przesmażonego szpinaku dodajemy ser starty na tarce i mieszamy. Mięso kroimy na ok. 2 cm kawałki, w których ostrym nożem robimy kieszeń na farsz. Gotowe kieszonki obsypujemy solą i pieprzem. Nadziewamy farszem. Wypełnione farszem kieszonki obsmażamy na oliwie na złoto. Obsmażone kieszonki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w 180°C przez 20-25 min.
Wywar wlewamy do rondelka, zagotowujemy, dodajemy chrzan, zaciągamy mąką wymieszaną ze śmietaną.
Kieszonki schabowe ze szpinakiem – dodatkowe informacje
Kieszonki schabowe ze szpinakiem można nadziać również pokrojonym w paseczki i podsmażonym na maśle porem wymieszanym z serem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kieszonki schabowe z serem
Następny przepis: Kieszonki z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą