Kieszonki drobiowe z pieczarkami
Kieszonki drobiowe z pieczarkami to pyszny i elegancki przepis, który warto dodać do swojej kulinarnych repertuaru. Idealnie nadaje się na rodzinne obiady czy wytężone spotkania. Jest to przepis, gdzie soczyste mięso drobiowe spotyka aromatyczne pieczarki ukryte w środku. Sakiewki drobiowe z pieczarkami to niezwykła propozycja, która zaskoczy i oczaruje swoim smakiem. Kieszonki z kurczaka z pieczarkami to doskonała symfonia smaku, która zadowoli zarówno dorosłe podniebienia, jak i najmłodszych smakoszy. Przyrządzanie tych kieszonek drobiowych to prawdziwa kulinarna przygoda.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na 6 sztuk:
- 3 filety drobiowe
- 0,5 kg pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła do usmażenia pieczarek
- pieprz
- sól
- papryka ostra lub słodka
- bułka tarta
- mąka
- 2 jajka
- olej do smażenia
1. Kieszonki drobiowe z pieczarkami – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z masłem. Pokroić i dodać do pieczarek cebulę. Pod koniec solimy i pieprzymy.
- Filety myjemy, osuszamy i każdego przecinamy na 2 plastry. Pozostałe polędwiczki odcinamy i możemy osobno je zużyć.
- Każdy plaster rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Posypujemy przyprawami, kładziemy pieczarki na jedną stronę, a drugą przykrywamy.
- Tak zamkniętą kieszonkę naokoło dociskamy tłuczkiem do mięsa.
- Nasze kieszonki panierujemy w mące, jajku, bułce tartej.
- Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu.
- Gotowe.
Kieszonki drobiowe z pieczarkami – dodatkowe informacje
Do środka kieszonek można dodać również ser lub inne ulubione dodatki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kiełbaski jagnięce w sosie miodowo-musztardowym
Następny przepis: Kieszonki drobiowe z serem i szynką.