Kiełbaski jagnięce w sosie miodowo-musztardowym

Kiełbaski jagnięce w sosie miodowo-musztardowym

Jeśli szukasz pomysłu na proste, ale zarazem wykwintne danie, ten przepis na kiełbaski z jagnięciny w sosie miodowo-musztardowym jest idealny dla Ciebie. To połączenie tradycyjnej, pełnej smaku kiełbasy jagnięcej z subtelnym, lekko słodkawym sosem miodowo-musztardowym, które razem tworzą niezapomniany gustatoryczny duet. Zarówno samodzielne kiełbaski, jak i sos, łatwo przyrządzić w domu. To danie jest nie tylko pyszne, ale też eleganckie – idealne na imprezę czy uroczysty obiad. Niezależnie od okazji, te kiełbaski z jagnięciny zawsze zachwycą swoim smakiem.

Składniki:

  • kilka długich, cienkich kiełbasek cielęcych lub gotowe zwinięte ”ślimaczki”
  • sos miodowo-musztardowy:
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • Dodatkowo:
  • Kilka plasterków pomidora
  • starty oscypek
  • zioła prowansalskie

Kiełbaski jagnięce w sosie miodowo-musztardowym – jak zrobić?

  1. Składniki sosu łączymy, kiełbaski smażymy na małej ilości oleju. Podczas smażenia polewamy je gotowym sosem i obtaczamy w nim.
  2. Pomidory kroimy w plastry, posypujemy oscypkiem i ziołami. Pieczemy 10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Danie podajemy z pozostałym sosem.

Słowa kluczowe: kiełbasa z jagnięciny przepis, kiełbaski jagnięce

Kiełbaski jagnięce w sosie miodowo-musztardowym – dodatkowe informacje

Ja do sosu dodałam też odrobinę chrzanu. Jeśli ktoś nie zdobędzie oscypka,może dodać wędzony ser. Zamiast jagnięcych kiełbasek można użyć zwykłych, białych cienkich.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kiełbasa z sarniny
Następny przepis: Kieszonki drobiowe z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode