Kiełbaski jagnięce w sosie miodowo-musztardowym
Jeśli szukasz pomysłu na proste, ale zarazem wykwintne danie, ten przepis na kiełbaski z jagnięciny w sosie miodowo-musztardowym jest idealny dla Ciebie. To połączenie tradycyjnej, pełnej smaku kiełbasy jagnięcej z subtelnym, lekko słodkawym sosem miodowo-musztardowym, które razem tworzą niezapomniany gustatoryczny duet. Zarówno samodzielne kiełbaski, jak i sos, łatwo przyrządzić w domu. To danie jest nie tylko pyszne, ale też eleganckie – idealne na imprezę czy uroczysty obiad. Niezależnie od okazji, te kiełbaski z jagnięciny zawsze zachwycą swoim smakiem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- kilka długich, cienkich kiełbasek cielęcych lub gotowe zwinięte ”ślimaczki”
- sos miodowo-musztardowy:
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka soku z cytryny
- sól
- Dodatkowo:
- Kilka plasterków pomidora
- starty oscypek
- zioła prowansalskie
Kiełbaski jagnięce w sosie miodowo-musztardowym – jak zrobić?
- Składniki sosu łączymy, kiełbaski smażymy na małej ilości oleju. Podczas smażenia polewamy je gotowym sosem i obtaczamy w nim.
- Pomidory kroimy w plastry, posypujemy oscypkiem i ziołami. Pieczemy 10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Danie podajemy z pozostałym sosem.
Słowa kluczowe: kiełbasa z jagnięciny przepis, kiełbaski jagnięce
Kiełbaski jagnięce w sosie miodowo-musztardowym – dodatkowe informacje
Ja do sosu dodałam też odrobinę chrzanu. Jeśli ktoś nie zdobędzie oscypka,może dodać wędzony ser. Zamiast jagnięcych kiełbasek można użyć zwykłych, białych cienkich.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kiełbasa z sarniny
Następny przepis: Kieszonki drobiowe z pieczarkami