Kiełbasa z cebulą w sosie pomidorowym
Kiełbasa z cebulą w sosie pomidorowym to tradycyjna, domowa potrawa, która z pewnością pobudzi każde kubki smakowe. Ta dawna receptura zawiera najprostsze składniki, które każdy ma na co dzień w swojej kuchni, co czyni ją niezwykle łatwą do przygotowania w każdej sytuacji. Rozgrzewająca, aromatyczna kiełbasa w sosie pomidorowym z dodatkiem chrupiącej cebuli staje się kuszącym daniem dla każdego wielbiciela klasycznej polskiej kuchni. Symfonia smaku, która pojawi się na stole podczas podawania kiełbaski w sosie pomidorowym, sprawi, że ten prosty obiad zamieni się w prawdziwe, domowe uczta.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 pętki kiełbasy
- 1 duża cebula
- pół słoiczka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżki margaryny lub masła
- Sól, papryka ostra, papryka słodka, oregano
Kiełbasa z cebulą w sosie pomidorowym – jak zrobić?
- Na patelni roztapiamy tłuszcz i wrzucamy pokrojoną w piórka cebule, delikatnie solimy i podsmażamy na wolnym ogniu. Gdy cebula będzie miękka i się zezłoci wrzucamy pokrojoną w krążki kiełbasę i dalej podsmażamy na wolnym ogniu. Gdy kiełbaska się lekko podsmaży dodajemy keczup i przecier, mieszamy i trzymamy na małym ogniu jeszcze pięć minut, doprawiamy papryką słodką, ostrą oraz dodajemy oregano. Możemy podawać z pieczywem lub z ziemniaczkami.
Kiełbasa z cebulą w sosie pomidorowym – dodatkowe informacje
Możemy przyprawić kiełbasę na ostro lub bardziej łagodnie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kiełbasa w pikantnym sosie
Następny przepis: kiełbasa z indyka