Kiełbasa schabowa

Kiełbasa schabowa

Czy szukasz dania na specjalną okazję albo po prostu chcesz dodać trochę odmiany do swojego cotygodniowego menu? Nasz przepis na kiełbasę schabową wskaże Ci drogę do domowej, smacznej wersji tego popularnego mięsnego przysmaku. Ta kiełbasa, szeroko znana i uwielbiana w kuchni polskiej, sprawdzi się na rodzinnych obiadach, grilla czy pikniku. Misja jej przygotowania nie jest skomplikowana, a wynik końcowy z pewnością zadowoli wszystkich miłośników mięsa – smakoszy, zarówno dorośli jak dzieci poproszą o dokładkę. Zapraszamy do odkrycia sekretów naszej kiełbasy schabowej!

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny (karkówka i schab)
  • 15 gram soli morskiej (na 1 kg mięsa)
  • 1,5 metra jelita naturalnego
  • pieprz (do smaku)
  • jałowiec (do smaku)
  • 2-3 ząbki czosnku (na 5 kg mięsa, średnia główka czosnku polskiego)
  • młotkowane ziarna kolendry (do smaku)
  • majeranek (do smaku)
  • ok. 0,5 szklanki wody

Kiełbasa schabowa – jak zrobić?

  1. Karkówkę mielimy na grubym oczku.
  2. Schab kroimy w kostkę.
  3. Przyprawy tłuczemy w moździerzu.
  4. Czosnek obieramy, drobno siekamy, następnie rozcieramy nożem z solą.
  5. Mięso mieszamy w misce ręką z solą, czosnkiem i przyprawami do smaku.
  6. Dolewamy wodę i dalej mieszamy.
  7. Mięso ma mieć gładką konsystencję.
  8. Maszynką ręczną napychamy jelita.
  9. Owijamy je na drążki.
  10. Wędzimy w wędzarni ok. 3,5 godziny na drewnie z drzew liściastych.
  11. Po uwędzeniu przechowujemy w suchym chłodnym miejscu.

Sposób przygotowania:

Kiełbasa schabowa jest powszechnie znanym daniem, które można przygotować w domu. Aby to zrobić, należy przestrzegać poniższych kroków:

1. Karkówkę mielimy na grubym oczku.
2. Schab kroimy w kostkę.
3. Przyprawy tłuczemy w moździerzu.
4. Czosnek obieramy, drobno siekamy, następnie rozcieramy nożem z solą.
5. Mięso mieszamy w misce ręką z solą, czosnkiem i przyprawami do smaku.
6. Dolewamy wodę i dalej mieszamy.
7. Mięso ma mieć gładką konsystencję.
8. Maszynką ręczną napychamy jelita.
9. Owijamy je na drążki.
10. Wędzimy w wędzarni ok. 3,5 godziny na drewnie z drzew liściastych.
11. Po uwędzeniu przechowujemy w suchym chłodnym miejscu.

Kiełbasa schabowa – dodatkowe informacje

Do wędzenia używamy drewna okorowanego, z drzewa dębowego lub owocowego np. jabłoni, śliwki, wiśni. Jeżeli ktoś nie ma możliwości uwędzenia kiełbasy można ugotować – powstanie wtedy biała kiełbasa, lub nakłuć widelcem kiełbasę i upiec w prodiżu lub piekarniku – powstanie wtedy pyszna pieczona kiełbasa. Schab należy ręcznie pokroić w kostkę, następnie domieszać do zmielonej na grubym oczku karkówki, wtedy w kiełbasie będą trafiać się całe kawałki mięsa. Radzę robić kiełbasę z około 5 kg mięsa (3 kg karkówki, 2 kg schabu), wychodzi wtedy ok. 8-10 pętek kiełbasy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kiełbasa na bogato
Następny przepis: Kiełbasa śląska z bakaliami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode