Kiełbasa schabowa
Składniki:
- 1 kg wieprzowiny (karkówka i schab)
- 15 gram soli morskiej (na 1 kg mięsa)
- 1,5 metra jelita naturalnego
- pieprz (do smaku)
- jałowiec (do smaku)
- 2-3 ząbki czosnku (na 5 kg mięsa, średnia główka czosnku polskiego)
- młotkowane ziarna kolendry (do smaku)
- majeranek (do smaku)
- ok. 0,5 szklanki wody
Kiełbasa schabowa – jak zrobić?
- Karkówkę mielimy na grubym oczku.
- Schab kroimy w kostkę.
- Przyprawy tłuczemy w moździerzu.
- Czosnek obieramy, drobno siekamy, następnie rozcieramy nożem z solą.
- Mięso mieszamy w misce ręką z solą, czosnkiem i przyprawami do smaku.
- Dolewamy wodę i dalej mieszamy.
- Mięso ma mieć gładką konsystencję.
- Maszynką ręczną napychamy jelita.
- Owijamy je na drążki.
- Wędzimy w wędzarni ok. 3,5 godziny na drewnie z drzew liściastych.
- Po uwędzeniu przechowujemy w suchym chłodnym miejscu.
Sposób przygotowania:
Kiełbasa schabowa jest powszechnie znanym daniem, które można przygotować w domu. Aby to zrobić, należy przestrzegać poniższych kroków:
1. Karkówkę mielimy na grubym oczku.
2. Schab kroimy w kostkę.
3. Przyprawy tłuczemy w moździerzu.
4. Czosnek obieramy, drobno siekamy, następnie rozcieramy nożem z solą.
5. Mięso mieszamy w misce ręką z solą, czosnkiem i przyprawami do smaku.
6. Dolewamy wodę i dalej mieszamy.
7. Mięso ma mieć gładką konsystencję.
8. Maszynką ręczną napychamy jelita.
9. Owijamy je na drążki.
10. Wędzimy w wędzarni ok. 3,5 godziny na drewnie z drzew liściastych.
11. Po uwędzeniu przechowujemy w suchym chłodnym miejscu.
Kiełbasa schabowa – dodatkowe informacje
Do wędzenia używamy drewna okorowanego, z drzewa dębowego lub owocowego np. jabłoni, śliwki, wiśni. Jeżeli ktoś nie ma możliwości uwędzenia kiełbasy można ugotować – powstanie wtedy biała kiełbasa, lub nakłuć widelcem kiełbasę i upiec w prodiżu lub piekarniku – powstanie wtedy pyszna pieczona kiełbasa. Schab należy ręcznie pokroić w kostkę, następnie domieszać do zmielonej na grubym oczku karkówki, wtedy w kiełbasie będą trafiać się całe kawałki mięsa. Radzę robić kiełbasę z około 5 kg mięsa (3 kg karkówki, 2 kg schabu), wychodzi wtedy ok. 8-10 pętek kiełbasy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kiełbasa na bogato
Następny przepis: Kiełbasa śląska z bakaliami