Kibinai Litewskie
Gotowanie to nie tylko przygotowywanie posiłków, to także podróż po kuchniach świata. Dziś zapraszamy do zaznajomienia się z Litewską kulinarią poprzez przepis na Kibinai. To tradycyjny miejscowy przysmak, który podbijają serca smakoszy na całym świecie. Głównymi składnikami są różnego rodzaju mięsa, cebula i świeże zioła, wszystko to schowane w delikatnym cieście. Kibinai to danie, które zachwyci smakiem, aromatem i prostotą wykonania. Bez względu na to, czy szukasz oryginalnego pomysłu na obiad, czy po prostu chcesz spróbować czegoś nowego – Kibinai to doskonały wybór!
Piotr Zieliński
Składniki:
- CIASTO:
- 1 kg mąki
- 450 g margaryny
- 4 jajka
- 200 g 30% śmietany
- sól
- FARSZ:
- 1 kg mięsa mielonego
- 0.5 kg pieczarek
- 3 cebule
- 50 g margaryny
- przyprawy
- zimna przegotowana woda
Kibinai litewskie – jak zrobić?
-
1.
CIASTO:
Wsypać mąkę na stolnicę, wkroić margarynę i wymieszać to razem rękoma. Następnie oddzielamy żółtko do szklanki, a białko dodajemy do ciasta tak jak resztę całych jajek. Dodajemy również śmietanę i gnieciemy to wszystko razem do uzyskania jednolitego, nie klejącego się ciasta. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na czas zrobienia farszu. -
2.
FARSZ:
Drobno pokroić cebulę i dodać do mięsa mielonego, dodać również przyprawy według uznania. Do mięsa wlewamy trochę przegotowanej wody, tak aby mielone było dobrze nasiąknięte. Następnie obieramy pieczarki, kroimy w kostkę i smażymy na maśle do czasu aż wypuszczą wodę. Gdy pieczarki są gotowe dodajemy je do mięsa mielonego i mieszamy wszystko razem. -
3.
CIASTO I FARSZ:
Ciasto wyciągamy z lodówki i formujemy na kształt okrągły (tak jak na pierogi) w zależności jaką chcemy uzyskać wielkość. Do środka dodajemy farsz, zaklejamy i zakręcamy końcówki ciasta. Następnie smarujemy żółtkiem, kładziemy na blaszkę i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez 30-35 minut. -
4.
ZDJĘCIA:
Jeżeli są jakieś wątpliwości to można przejrzeć zdjęcia zrobione praktycznie krok po kroku 🙂
Smacznego 😛
Kibinai Litewskie – dodatkowe informacje
Zamiast mięsa mielonego można użyć wieprzowiny, baraniny lub piersi z kurczaka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ketchup z dyni
Następny przepis: Kiełbasa biała pieczona z suszoną śliwką