Kibinai Litewskie

Kibinai Litewskie

Gotowanie to nie tylko przygotowywanie posiłków, to także podróż po kuchniach świata. Dziś zapraszamy do zaznajomienia się z Litewską kulinarią poprzez przepis na Kibinai. To tradycyjny miejscowy przysmak, który podbijają serca smakoszy na całym świecie. Głównymi składnikami są różnego rodzaju mięsa, cebula i świeże zioła, wszystko to schowane w delikatnym cieście. Kibinai to danie, które zachwyci smakiem, aromatem i prostotą wykonania. Bez względu na to, czy szukasz oryginalnego pomysłu na obiad, czy po prostu chcesz spróbować czegoś nowego – Kibinai to doskonały wybór!

Składniki:

  • CIASTO:
  • 1 kg mąki
  • 450 g margaryny
  • 4 jajka
  • 200 g 30% śmietany
  • sól
  • FARSZ:
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 0.5 kg pieczarek
  • 3 cebule
  • 50 g margaryny
  • przyprawy
  • zimna przegotowana woda

Kibinai litewskie – jak zrobić?

  1. 1.
    CIASTO:
    Wsypać mąkę na stolnicę, wkroić margarynę i wymieszać to razem rękoma. Następnie oddzielamy żółtko do szklanki, a białko dodajemy do ciasta tak jak resztę całych jajek. Dodajemy również śmietanę i gnieciemy to wszystko razem do uzyskania jednolitego, nie klejącego się ciasta. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na czas zrobienia farszu.
  2. 2.
    FARSZ:
    Drobno pokroić cebulę i dodać do mięsa mielonego, dodać również przyprawy według uznania. Do mięsa wlewamy trochę przegotowanej wody, tak aby mielone było dobrze nasiąknięte. Następnie obieramy pieczarki, kroimy w kostkę i smażymy na maśle do czasu aż wypuszczą wodę. Gdy pieczarki są gotowe dodajemy je do mięsa mielonego i mieszamy wszystko razem.
  3. 3.
    CIASTO I FARSZ:
    Ciasto wyciągamy z lodówki i formujemy na kształt okrągły (tak jak na pierogi) w zależności jaką chcemy uzyskać wielkość. Do środka dodajemy farsz, zaklejamy i zakręcamy końcówki ciasta. Następnie smarujemy żółtkiem, kładziemy na blaszkę i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez 30-35 minut.
  4. 4.
    ZDJĘCIA:
    Jeżeli są jakieś wątpliwości to można przejrzeć zdjęcia zrobione praktycznie krok po kroku 🙂

Smacznego 😛

Kibinai Litewskie – dodatkowe informacje

Zamiast mięsa mielonego można użyć wieprzowiny, baraniny lub piersi z kurczaka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ketchup z dyni
Następny przepis: Kiełbasa biała pieczona z suszoną śliwką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode