Keks z owocami lata
Dzisiejszy przepis, to królowa deserów na letnie popołudnia – keks z owocami lata. To nie tylko doskonały dodatek do popołudniowej kawy, ale i pyszny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców, takich jak maliny, jagody, czy brzoskwinie. Elegancki, ale prosty w przygotowaniu, jest idealny na każdą okazję, od rodzinnych spotkań, po piknik w parku. Słodki, delikatny i pełen owoców, ten keks z pewnością zachwyci wszystkich wielbicieli letnich smaków. Więc skoro lato w pełni, dlaczego by nie wykorzystać jego darów i nie przygotować tego wyjątkowego deseru?
admin
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka oleju
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka jagód
- 1 szklanka czerwonej porzeczki
- 100 g czipsów/płatków czekoladowych
Keks z owocami lata – jak zrobić?
- Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę. Wlewać powoli olej cały czas ucierając.
- Dodać mąkę z proszkiem i ubite na sztywno białka, wymieszać.
- Wsypać owoce i czekoladę, wymieszać.
- Ta porcja wystarcza na 2 małe keksówki 8 x 22 cm.
- Piec w temp. 180 st.C przez 40 minut.
Porady – dodatkowe informacje
Do keksa z owocami można również dodać czarną czy białą porzeczkę, poziomki, borówkę amerykańską czy żurawinę. Ważne jest, aby używać małych owoców, które nie są krojone, ponieważ wtedy nie wydzielają soku i nie rozmiękają ciasta, co może spowodować powstanie zakalcu.
Można również dodać tabliczkę czekolady pokrojoną na drobne kawałki.