Keks z bakaliami

Keks z bakaliami

Keks z bakaliami to jeden z ulubionych wypieków na świąteczne stoły. Ta pyszna, dorodna słodkość, obficie naszpikowana bakaliami, ma w sobie coś z domowego ciepła i tradycji. To w końcu nieodłączny element wigilijnego koszyka w wielu domach. Wielbiciele keksów często szukają idealnego przepisu, który połączy w sobie wszystkie najważniejsze cechy tego ciasta – wilgotność, gęstość oraz intensywność smaku. W naszym przepisie skupiamy się na propozycji keksu z bakaliami, który jest kwintesencją tego, co w keksie najlepsze. Inspiracją dla nas były tradycyjne przepisy, takie jak keks siostry Anieli, keks siostry Anastazji czy znany i lubiany keks angielski.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 1 łyżka mąki do oprószenia
  • 3 łyżki rumu
  • 150 g rodzynek
  • 40 g suszonych daktyli
  • 60 g suszonych moreli
  • 60 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 60 g kandyzowanej skórki z cytryny

Keks z bakaliami – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Owoce pokroić w kostkę, zalać rumem i odstawić w ciemne miejsce najlepiej na całą noc.
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, foremkę keksówkę (30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Jajka rozdzielić. Masło ubić na pianę, dodać cukier i ucierając, dodawać po jednym żółtku. Gdy połączy się z masłem, dodawać kolejne itd. Białka ubić na sztywną pianę.
  4. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do utartego masła na przemian z białkami.
  5. Namoczone owoce oprószyć łyżką mąki i wymieszać, żeby je oblepiła. W ten sposób bakalie nie opadną na dół placka.
  6. Ciasto włożyć do foremki keksowej (30 cm) i piec w temperaturze 175 stopni około 75 minut.
  7. Po upieczeniu ciasto lekko ostudzić i wyjąć z formy. Po całkowitym ostygnięciu zawinąć w papier i odstawić w ciemne miejsce na przynajmniej kilka dni.

Porady – dodatkowe informacje

Pamiętajcie, że po upieczeniu i wystygnięciu, ciasto należy zawinąć w pergamin i odstawić w ciemne miejsce do leżakowania. W ten sposób składniki przegryzą się i rozwinie się przepiękny aromat.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Keks z owocami lata
Następny przepis: keks z rumem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode