Keks z bakaliami
Keks z bakaliami to jeden z ulubionych wypieków na świąteczne stoły. Ta pyszna, dorodna słodkość, obficie naszpikowana bakaliami, ma w sobie coś z domowego ciepła i tradycji. To w końcu nieodłączny element wigilijnego koszyka w wielu domach. Wielbiciele keksów często szukają idealnego przepisu, który połączy w sobie wszystkie najważniejsze cechy tego ciasta – wilgotność, gęstość oraz intensywność smaku. W naszym przepisie skupiamy się na propozycji keksu z bakaliami, który jest kwintesencją tego, co w keksie najlepsze. Inspiracją dla nas były tradycyjne przepisy, takie jak keks siostry Anieli, keks siostry Anastazji czy znany i lubiany keks angielski.
admin
Składniki:
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 1 łyżka mąki do oprószenia
- 3 łyżki rumu
- 150 g rodzynek
- 40 g suszonych daktyli
- 60 g suszonych moreli
- 60 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 60 g kandyzowanej skórki z cytryny
Keks z bakaliami – jak zrobić? Sposób przygotowania:
- Owoce pokroić w kostkę, zalać rumem i odstawić w ciemne miejsce najlepiej na całą noc.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, foremkę keksówkę (30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Jajka rozdzielić. Masło ubić na pianę, dodać cukier i ucierając, dodawać po jednym żółtku. Gdy połączy się z masłem, dodawać kolejne itd. Białka ubić na sztywną pianę.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do utartego masła na przemian z białkami.
- Namoczone owoce oprószyć łyżką mąki i wymieszać, żeby je oblepiła. W ten sposób bakalie nie opadną na dół placka.
- Ciasto włożyć do foremki keksowej (30 cm) i piec w temperaturze 175 stopni około 75 minut.
- Po upieczeniu ciasto lekko ostudzić i wyjąć z formy. Po całkowitym ostygnięciu zawinąć w papier i odstawić w ciemne miejsce na przynajmniej kilka dni.
Porady – dodatkowe informacje
Pamiętajcie, że po upieczeniu i wystygnięciu, ciasto należy zawinąć w pergamin i odstawić w ciemne miejsce do leżakowania. W ten sposób składniki przegryzą się i rozwinie się przepiękny aromat.