Kebab domowy w naleśniku

Kebab domowy w naleśniku

Jeżeli tęsknisz za smakiem ulubionego kebaba, ale chciałbyś przygotować go samodzielnie w domu, mamy dla Ciebie idealny przepis. Kebab domowy w naleśniku to wersja popularnego dania, którą z łatwością zrobisz samodzielnie. Starannie dobrany zestaw mięs i przypraw sprawi, że smak będzie równie wyśmienity jak w tradycyjnym kebabie. Niezwykle apetyczna chrupkość warzyw idealnie skomponuje się z delikatnymi naleśnikami, nadając całemu daniu oryginalny charakter. Cenne jest to, że znajdziesz tutaj również przepis na naleśnik do kebaba, który stanowi doskonałe uzupełnienie dla mięsa. Wypróbuj ten przepis i ciesz się smakiem domowego kebabu.

Składniki:

  • 1 większa pierś z kurczaka
  • 1 długi ogórek zielony
  • 2 średnie pomidory
  • 1 duża cebula
  • 1 mała kapusta pekińska
  • przyprawa gyros
  • Sos:
  • jogurt naturalny
  • 1 ogórek zielony
  • kilka ząbków czosnku
  • szczypta soli
  • (ketchup)
  • Ciasto naleśnikowe:
  • mleko
  • mąka
  • 1 jajko
  • proszek do pieczenia

Kebab domowy w naleśniku – jak zrobić?

  1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, obsypać przyprawą gyros i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem.
  2. Ogórka, pomidory pokroić w kostkę, cebulę w piórka, a pekinkę w średnie paski.
  3. Ciasto naleśnikowe:
    Mleko, mąkę, jajko i łyżeczkę proszku do pieczenia wsypać do miski i połączyć tak, aby powstała lekko gęsta konsystencja. Smażyć aż wyjdzie naleśnik.
  4. Sos:
    Ogórka skroić na tartce o dużych oczkach, ząbki czosnku drobniutko pokroić, dodać jogurt naturalny i dosolić do smaku. (Ja dodałam troszkę ketchupu pikantnego, tak aby sos się zrobił lekko czerwony, aby uzyskać lekko słodki, ale też troszkę pikantny smak).
  5. Naleśnik posmarować sosem, następnie włożyć pekinki, kurczaka, troszkę sosu, potem pomidor, ogórek, cebula, kurczak i ponownie polać sosem po wierzchu. Naleśnik składamy (dół zawijamy do góry a następnie boki) i mocujemy wykałaczką, aby się nie rozleciało.

Kebab domowy w naleśniku – dodatkowe informacje

Pamiętaj, kiedy kroisz warzywa w kostkę, wkładaj je do oddzielnych miseczek! Jeżeli do sosu nie dodasz ketchupu, wówczas otrzymasz sos tzatziki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kawowy sernik na zimno na kruchym spodzie
Następny przepis: Kebab domowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode