Kawowy murzynek ( bez jajek, masła i mleka )

Kawowy murzynek ( bez jajek, masła i mleka )

Kawowy murzynek bez jajek, masła i mleka to doskonały wybór dla osób preferujących wegańskie lub alergicznych na produktu pochodzenia zwierzęcego. To ciasto o głębokim smaku kawy, idealnie łączy się z nutą czekolady, jest puszyste i wilgotne, mimo braku typowych składników. Korzystając z nieco zmodyfikowanych proporcji i pewnych alternatywnych składników, ten murzynek jest dowodem na to, że można cieszyć się pysznym ciastem niezależnie od diecietycznych ograniczeń. Zarówno doskonałe na codzienny deser, jak i na uroczyste okazje, ten przepis na pewno zadowoli wszystkich miłośników słodkości.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki powideł śliwkowych lub dowolnych
  • 1,5 szklanki zaparzonej kawy (2 łyżeczki czubate kawy)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka octu winnego lub spirytusowego
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia lub sody
  • mleczna czekolada do polania
  • wiórka kokosowe opcjonalnie

Kawowy murzynek (bez jajek, masła i mleka) – jak zrobić?

  1. Przygotowanie murzynka jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
  2. Przygotowujemy dwie miski. Jedna na suche składniki, a druga na mokre.
  3. Do jednej z misek wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, kakao i proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Proszek do pieczenia możemy zastąpić sodą oczyszczoną.
  4. Do drugiej miski wlewamy kawę, olej, ocet i dodajemy powidła śliwkowe, mieszamy.
  5. Mokre składniki wlewamy do suchych składników i mieszamy. Mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. Możemy to zrobić rózgą, łyżką, widelcem lub mikserem.
  6. Foremkę 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 45-50 minut do suchego patyczka. Wielkość formy możemy wykorzystać dowolną.
  7. Upieczone ciasto studzimy i polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą i posypujemy wiórkami. Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem lub lukrem.

Kawowy murzynek (bez jajek, masła i mleka) – dodatkowe informacje

Przygotowanie zajmuje chwilkę i jest bardzo proste i nieskomplikowane w wykonaniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kawoszka
Następny przepis: Kawowo orzechowy tort dacquoise

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode