Kawarma

Kawarma

Kawarma to tradycyjna potrawa kuchni bliskowschodniej, bardzo popularna na obszarze Syrii, Libanu czy Palestyny. Głównym składnikiem jest mięso baranie, odpowiednio przyprawione i duszone na wolnym ogniu. Receptura bywa zróżnicowana i każda rodzina ma swój sprawdzony przepis, lecz zawsze główne składniki to mięso, cebula, czosnek oraz mieszanka przypraw. Kawarma ma wyjątkowo intensywny, pikantny smak. Każdy kęs to prawdziwa eksplozja orientalnych smaków. W zależności od regionu, Kawarma podawana jest ze świeżym chlebem pita, sałatką tabbouleh lub humusem. To nie tylko smaczne danie, ale także ciekawy sposób na odkrywanie kuchni bliskowschodniej.

Składniki:

  • 500g szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 duże pory
  • 2 marchewki
  • 1 liść laurowy
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka natki
  • MARYNATA:
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Kawarma – jak zrobić?

  1. Zmiel mięso na małą kostkę.
  2. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Jeśli jest duża, to pokrój ją na półplasterki.
  3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i obsmaż mięso.
  4. Dodaj marchewkę i smażaj kilka minut, aż mięso się zarumieni.
  5. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty.
  6. Zalej mięso z marchewką przygotowaną marynatą i odstaw na 1 godzinę.
  7. Pora pokrój w plasterki, a cebulę w piórka.
  8. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, podsmaż pora i cebulę.
  9. Dodaj pół szklanki wody, przykryj patelnię i dusz warzywa przez 5 minut.
  10. Dodaj mięso z marchewką i zalewą, liść laurowy oraz szczyptę chili.
  11. Dusz potrawę pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie.
  12. Podczas duszenia mięso podlewaj połową szklanki wody (lub więcej, jeśli woda szybko wyparuje), i dopraw do smaku.
  13. Otrzymasz gęstą, mięsną potrawkę.

Podawaj z ryżem, pieczywem lub ziemniakami. Smacznego!

Kawarma – dodatkowe informacje

Szynkę wieprzową można zastąpić dowolnym rodzajem mięsa wieprzowego: łopatką, karkówką, schabem. Proponuję zrobić je jednak z szynki, bo jest najchudsza.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort prezent - Lekki torcik bez pieczenia
Następny przepis: Kawałki kurczaka pieczone z pieczarkami i szalotką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode