Kawarma
Kawarma to tradycyjna potrawa kuchni bliskowschodniej, bardzo popularna na obszarze Syrii, Libanu czy Palestyny. Głównym składnikiem jest mięso baranie, odpowiednio przyprawione i duszone na wolnym ogniu. Receptura bywa zróżnicowana i każda rodzina ma swój sprawdzony przepis, lecz zawsze główne składniki to mięso, cebula, czosnek oraz mieszanka przypraw. Kawarma ma wyjątkowo intensywny, pikantny smak. Każdy kęs to prawdziwa eksplozja orientalnych smaków. W zależności od regionu, Kawarma podawana jest ze świeżym chlebem pita, sałatką tabbouleh lub humusem. To nie tylko smaczne danie, ale także ciekawy sposób na odkrywanie kuchni bliskowschodniej.
admin
Składniki:
- 500g szynki wieprzowej
- 2 cebule
- 2 duże pory
- 2 marchewki
- 1 liść laurowy
- szczypta chili
- sól
- pieprz
- 1/2 pęczka natki
- MARYNATA:
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Kawarma – jak zrobić?
- Zmiel mięso na małą kostkę.
- Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Jeśli jest duża, to pokrój ją na półplasterki.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i obsmaż mięso.
- Dodaj marchewkę i smażaj kilka minut, aż mięso się zarumieni.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty.
- Zalej mięso z marchewką przygotowaną marynatą i odstaw na 1 godzinę.
- Pora pokrój w plasterki, a cebulę w piórka.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, podsmaż pora i cebulę.
- Dodaj pół szklanki wody, przykryj patelnię i dusz warzywa przez 5 minut.
- Dodaj mięso z marchewką i zalewą, liść laurowy oraz szczyptę chili.
- Dusz potrawę pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie.
- Podczas duszenia mięso podlewaj połową szklanki wody (lub więcej, jeśli woda szybko wyparuje), i dopraw do smaku.
- Otrzymasz gęstą, mięsną potrawkę.
Podawaj z ryżem, pieczywem lub ziemniakami. Smacznego!
Kawarma – dodatkowe informacje
Szynkę wieprzową można zastąpić dowolnym rodzajem mięsa wieprzowego: łopatką, karkówką, schabem. Proponuję zrobić je jednak z szynki, bo jest najchudsza.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort prezent - Lekki torcik bez pieczenia
Następny przepis: Kawałki kurczaka pieczone z pieczarkami i szalotką