Kawałki kurczaka w jogurtowej panierce z sosem tysiąca wysp

Kawałki kurczaka w jogurtowej panierce z sosem tysiąca wysp

Chrusty z kawałków kurczaka smażone w jogurtowej panierce z sosem tysiąca wysp to jedno z naszych ulubionych dań na obiad lub kolację. Kurczak zanurzony w kwasnym jogurcie staje się miękki i soczysty, a panierka daje mu przyjemnie chrupiącą skorupkę. Sos tysiąca wysp, klasyczny dodatek do wszelkiego rodzaju dań z kurczaka, nadaje całemu daniu odpowiedniej wilgotności i wyrazistego smaku. To doskonałe połączenie i naprawdę smaczny sposób na podanie kurczaka! Poniżej znajduje się lista składników, które są potrzebne do przygotowania tego pysznego dania.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • Sałata lodowa
  • Czerwona cebula
  • Pomidor
  • Papryka czerwona
  • Ogórek konserwowy
  • Frytki
  • 1 mały jogurt naturalny
  • Sos:
  • Pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki stołowe ketchupu
  • 2 łyżki stołowe majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Przyprawa do kurczaka
  • Curry
  • Pieprz
  • Sól
  • Bazylia

Kawałki kurczaka w jogurtowej panierce z sosem tysiąca wysp – jak zrobić?

  1. Kroimy kurczaka w większe kawałki, następnie do miski wlewamy jogurt. Jogurt mieszamy z przyprawą do kurczaka i pół łyżeczki curry. Następnie dodajemy kurczaka, całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki pozostawiając na 2h (ja zostawiam na noc).
  2. Kawałki kurczaka pieczemy w piekarniku na 180C.
  3. Następnie sałatę lodową kroimy na małe kawałki, pomidora, paprykę i ogórek konserwowy w plasterki, a cebule w księżyc przyprawiamy bazylią (bądź według uznania).
  4. Mieszamy ketchup z majonezem, jogurtem i musztardą i sokiem z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy pieprzem i solą.
  5. Przed podaniem kurczaka smażymy w oleju (bądź piekarniku) frytki.
  6. Na talerzu podajemy frytki,a na to surówkę i kurczaka, następnie polewamy sosem.

Porady – dodatkowe informacje

Danie można również posypać startym serem, a sos można zastąpić sosem czosnkowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kawałki kurczaka pieczone z pieczarkami i szalotką
Następny przepis: Kawoszka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode