Kawałki kurczaka w jogurtowej panierce z sosem tysiąca wysp
Chrusty z kawałków kurczaka smażone w jogurtowej panierce z sosem tysiąca wysp to jedno z naszych ulubionych dań na obiad lub kolację. Kurczak zanurzony w kwasnym jogurcie staje się miękki i soczysty, a panierka daje mu przyjemnie chrupiącą skorupkę. Sos tysiąca wysp, klasyczny dodatek do wszelkiego rodzaju dań z kurczaka, nadaje całemu daniu odpowiedniej wilgotności i wyrazistego smaku. To doskonałe połączenie i naprawdę smaczny sposób na podanie kurczaka! Poniżej znajduje się lista składników, które są potrzebne do przygotowania tego pysznego dania.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- Sałata lodowa
- Czerwona cebula
- Pomidor
- Papryka czerwona
- Ogórek konserwowy
- Frytki
- 1 mały jogurt naturalny
- Sos:
- Pół szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki stołowe ketchupu
- 2 łyżki stołowe majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Przyprawa do kurczaka
- Curry
- Pieprz
- Sól
- Bazylia
Kawałki kurczaka w jogurtowej panierce z sosem tysiąca wysp – jak zrobić?
- Kroimy kurczaka w większe kawałki, następnie do miski wlewamy jogurt. Jogurt mieszamy z przyprawą do kurczaka i pół łyżeczki curry. Następnie dodajemy kurczaka, całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki pozostawiając na 2h (ja zostawiam na noc).
- Kawałki kurczaka pieczemy w piekarniku na 180C.
- Następnie sałatę lodową kroimy na małe kawałki, pomidora, paprykę i ogórek konserwowy w plasterki, a cebule w księżyc przyprawiamy bazylią (bądź według uznania).
- Mieszamy ketchup z majonezem, jogurtem i musztardą i sokiem z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy pieprzem i solą.
- Przed podaniem kurczaka smażymy w oleju (bądź piekarniku) frytki.
- Na talerzu podajemy frytki,a na to surówkę i kurczaka, następnie polewamy sosem.
Porady – dodatkowe informacje
Danie można również posypać startym serem, a sos można zastąpić sosem czosnkowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kawałki kurczaka pieczone z pieczarkami i szalotką
Następny przepis: Kawoszka