Kawa mrożona

Kawa mrożona

Zapraszamy do świata orzeźwiających smaków z naszym przepisem na kawę mrożoną. To idealny sposób na ochłodę podczas upalnych dni, a jednocześnie znakomity sposób, by dodać sobie energii w każdej chwili. Kawa mrożona, dzięki wyraźnemu smakowi kawy, połączonemu z subtelną słodyczą, daje niepowtarzalne w smaku i bardzo proste do przygotowania napoje. Wbrew pozorom, stworzenie idealnej, aromatycznej kawy mrożonej wcale nie jest trudne – z naszym przepisem szybko opanujesz tę sztukę i zaskoczysz swoich gości niecodziennym podaniem znanej wszystkim kawy.

Składniki:

  • 12 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 10 łyżeczek cukru
  • 1 litr mleka 3,2%
  • DODATKOWO:
  • kostki lodu
  • lody waniliowe
  • bita śmietana

Kawa mrożona – jak zrobić?

  1. Kawę z cukrem zalewamy w szklance wrzątkiem tak, aby przykryło proszek i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy kostki lodu lub odstawiamy do ostudzenia. Przelewamy do dzbanka i zalewamy mlekiem. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Podajemy z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną.

Kawa mrożona – dodatkowe informacje

Jeżeli ktoś woli można zrobić bez cukru lub na chudszym mleku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kawa frappe – mrożona kawa po grecku
Następny przepis: Kawa na upalne dni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode