Kawa mrożona
Zapraszamy do świata orzeźwiających smaków z naszym przepisem na kawę mrożoną. To idealny sposób na ochłodę podczas upalnych dni, a jednocześnie znakomity sposób, by dodać sobie energii w każdej chwili. Kawa mrożona, dzięki wyraźnemu smakowi kawy, połączonemu z subtelną słodyczą, daje niepowtarzalne w smaku i bardzo proste do przygotowania napoje. Wbrew pozorom, stworzenie idealnej, aromatycznej kawy mrożonej wcale nie jest trudne – z naszym przepisem szybko opanujesz tę sztukę i zaskoczysz swoich gości niecodziennym podaniem znanej wszystkim kawy.
admin
Składniki:
- 12 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- 10 łyżeczek cukru
- 1 litr mleka 3,2%
- DODATKOWO:
- kostki lodu
- lody waniliowe
- bita śmietana
Kawa mrożona – jak zrobić?
- Kawę z cukrem zalewamy w szklance wrzątkiem tak, aby przykryło proszek i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy kostki lodu lub odstawiamy do ostudzenia. Przelewamy do dzbanka i zalewamy mlekiem. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Podajemy z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną.
Kawa mrożona – dodatkowe informacje
Jeżeli ktoś woli można zrobić bez cukru lub na chudszym mleku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kawa frappe – mrożona kawa po grecku
Następny przepis: Kawa na upalne dni