Kawa frappe – mrożona kawa po grecku

Kawa frappe – mrożona kawa po grecku

Kuszące smaki i zapachy Grecji zaklęte w orzeźwiającym napoju. Przygotuj się na spotkanie z oryginalnym greckim stylem pijąc kawę Frappe – mrożoną kawą po grecku. Ten pyszny napój to prawdziwy raj dla miłośników kawy i idealny sposób na ochłodę w gorące dni. Składniki są proste, a ich połączenie tworzy prawdziwie egzotyczny smak. Wielbiciele ostrych, kreowanych z pasją, kawowych doznań, na pewno pokochają ten przepis. To nie tylko kawa, to podróż do słonecznej Grecji bez wychodzenia z domu. Smak greckiego frappe z pewnością zapadnie Ci w pamięć i zachęci do dalszych kulinarnych eksperymentów.

Składniki:

  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki wody
  • mleko

Kawa frappe – mrożona kawa po grecku – jak zrobić?

  1. Do wysokiego naczynia wsypujemy kawę rozpuszczalną dodajemy cukier i tyle zimnej wody, by zakryła sypkie składniki.
  2. Mieszankę ubijać mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej, sztywnej piany.
  3. Następnie pianę przekładamy do szklanek i delikatnie wlewamy zimne mleko. Podajemy od razu po przygotowaniu z dwoma kostkami lodu; lód nie jest konieczny można go pominąć.

Kawa frappe – dodatkowe informacje

Do kawy można dodać kostki lodu a jeszcze lepiej kostki mrożonej kawy. Składniki na dwie kawy…


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: kawa chai latte
Następny przepis: Kawa mrożona

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode