kawa chai latte
Kawa Chai Latte to połączenie aromatycznej indyjskiej herbaty chai, kremowego mleka i intensywnej kawy. To egzotyczne połączenie wschodnich przypraw istotne dla chaia, z lekką słodyczą latte i zdecydowanym aromatem kawy. Wśród niezbędnych składników znajdziemy: goździki, kardamon, cynamon, imbir, anyż i pieprz. Tworzą one zniewalający bukiet smaków, które sprzyjają relaksacji oraz pozwalają na chwilę przeniesienia się na ulice pełne wschodnich przypraw. Ożywczy napój ten jest idealny na chłodniejsze wieczory. Dotyk orientu w codziennym życiu stanowi kuszący sposób na zamknięcie dnia lub oryginalne przywitanie nowego dnia. Kawa Chai Latte – to aromat i smak, który świetnie wpisuje się w klimat latte oraz kawy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 łyżeczka mielonej kawy
- 1 torebka czarnej herbaty
- 200 ml mleka o zawartości tłuszczu 3.2%
- 1 łyżeczka przyprawy do chai latte + odrobina do posypania (cynamon, kardamon, wanilia, cukier)
- opcjonalnie 1 łyżeczka miodu
Kawa chai latte – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Kawę wymieszać z przyprawą, zalać 50 ml wrzątku, zaparzyć i przelać przez sitko.
- Herbatę zalać 50 ml wrzątku, posłodzić miodem i dodać do kawy.
- Przelać do wysokiej szklanki.
- Mleko spienić spieniaczem do mleka (ciepłe) lub przez ekspres (wtedy spieniamy zimne).
- Wylać do szklanki.
- Wierzch kawy posypać przyprawą.
Porady – Dodatkowe informacje
Do doprawienia kawy chai latte użyłam gotowej mieszanki przypraw ale możecie też zrobić ją sami.
Wystarczy wymieszać przyprawy, najlepiej od razu więcej i zamknąć w słoiczku na zapas.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Katarzynka
Następny przepis: Kawa frappe – mrożona kawa po grecku