Kasztany mięsne
Przedstawiam przepis na pyszne, soczyste kasztany drobiowe. To wyjątkowe danie, które z pewnością będzie cieszyć się popularnością na twoim stole, niezależnie od okazji. Dla wielu osób słowo „kasztany” kojarzy się głównie z jesienią i tradycyjnym zapachem pieczonych owoców. Tymczasem, „kasztany” są również potoczną nazwą dla kawałków mięsa z kurczaka. Jego przygotowanie jest proste, a efekt końcowy zaskakuje niezwykle delikatnym i aromatycznym smakiem. Spróbuj, a na pewno przekonasz się, jak wyjątkowy jest ten przepis na kasztany drobiowe.
admin
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 2 jajka średniej wielkości
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 250 g żółtego sera w kawałku
- chleb pokrojony w drobną kostkę
- przyprawy:
- papryka słodka mielona
- pieprz cytrynowy
- sól
- bazylia
- pikantna przyprawa do kurczaka
Kasztany mięsne – jak zrobić?
- Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, gdy ładnie się zarumieni i nabierze złotego koloru dodajemy pieczarki i smażymy tak długo aż puszczą wodę, która następnie odparuje podczas smażenia. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
- Filet z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy a następnie kroimy w mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenie mięsa. Zmielone mięso przekładamy do miski i dodajemy do niego jajka, pieczarki podsmażone na maśle z cebulą i przyprawy. Ze składników wyrabiamy jednolitą masę. Ser kroimy w małe kwadraty. Dłonie moczymy w wodzie (wtedy mięso nie będzie nam się kleiło do dłoni) i nabieramy porcję mięsa, które spłaszczamy dłońmi, nakładamy kostkę sera i formujemy z mięsa kulki (ich wielkość zależy od naszych upodobań). Tak przygotowane mięso obtaczamy w pokrojonym w drobną kosteczką chlebie, należy dobrze je docisnąć do mięsa. Kasztany smażymy w głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Kasztany mięsne – dodatkowe informacje
Zamiast mięsa drobiowego można użyć również mięsa wieprzowego 🙂